Eenjarigen zijn ongelooflijke rijke bloeiers, die je tuin de hele zomer extra kleur kunnen geven. Plant ze niet alleen in potten en bakken, maar gebruik ze ook in je border of pluk er prachtige boeketten van.

Tip 1 Geef eenjarigen in pot de juiste start

Neem altijd een pot met een drainage gat, zodat overtollig regenwater afgevoerd wordt. Leg onderin wat potscherven of een laag kleikorrels. Gebruik uitstekende potgrond, in een pot kunnen planten immers maar beperkt wortelen. Een paar grote potten zijn handiger dan veel kleintjes: door hun volume droogt de grond in grote potten minder snel uit, bovendien kun je er leuke combinaties in maken.

Tip 2 Geef eenjarigen zon, voeding en water

De meeste eenjarigen houden van zon. Verder hebben ze natuurlijk ook genoeg water en voeding nodig om een seizoen lang rijk te kunnen bloeien. Voor eenjarige zomerbloeiers is een meststof die relatief rijk is aan kalium heel geschikt, zoals vloeibare mest voor terras- en balkonplanten; doe bijvoorbeeld wekelijks wat in het gietwater. Schiet bemesten er geregeld bij in, kies dan mestkegeltjes met langzame afgifte.

Tip 3 Verwijder uitgebloeide bloemen

Omdat eenjarigen na één seizoen afsterven, proberen ze zoveel mogelijk zaad te produceren waaruit volgend jaar nieuwe planten kunnen kiemen. Als je regelmatig uitgebloeide bloemetjes weghaalt, vormt de plant geen zaad en zal hij alsmaar nieuwe bloemknoppen aanleggen.

Tip 4 Zet eenjarigen in de border

In de voorgrond van de border komt genoeg licht, zodat je hier alles kunt zaaien en planten wat je leuk vindt, zoals Oost-Indische kers, goudsbloemen of blauwe Nigella. Soorten met een penwortel als klaproosjes, slaapmutsjes en eenjarige ridderspoor zaai je het best ter plekke.

Lees meer  Goede aarde – alles over grond in de tuin

Tip 5  Maak een plukhoekje voor eenjarigen

Voor een snijbloemenhoek kun je in het voorjaar allerlei soorten zaaien. Goede plukbloemen zijn bijvoorbeeld eenjarige ridderspoor, zinnia’s in allerlei kleuren, hoge leeuwenbekken, roze bekermalva (Lavatera trimestris) en zonnebloemen. Ook een bijzondere soort als de groene klokken van Ierland (Molucella laevis) doet het prachtig in bloemschikwerk.