Met de lathyrus geef je elke tuin een landelijk sfeertje. Het is de zomerbloeier bij uitstek die perfect past in een kleurige tuin. Laat hem ongedwongen over een hekje zwieren of leid hem langs wat steunmateriaal. Wat let je om deze gemakkelijke en onvermoeibare bloeier ook eens te proberen. Zelf zaaien is helemaal niet zo moeilijk. Wij geven tips voor het kweken van Lathyrus.

1 Zaadjes in water weken

Geef de planten een goede start door de zaden voor het zaaien in water te weken. Leg ze hiervoor 24 uur in een klein, met water gevuld potje of eierdopje. Je kunt ze ook in het water laten liggen tot ze kiemen.

Tip: Lathyrus kiemt vaak wat onregelmatig omdat het een harde zaadhuid heeft, die moeilijk water opneemt. Als je de zaden vooraf een klein beetje aanvijlt (niet bij het oogje), kiemen ze sneller.

2 Zaaien Lathyrus

Vul potjes met zaai- en stekgrond en stop in elk 1 of 2 zaadjes. Druk de voorgekweekte zaadjes ongeveer 1 tot 1,5 centimeter diep in vochtige zaaigrond. Dek het potje af met een broeikapje (een plastic zak of plastic folie) en zet het op een donkere plaats bij een graad of 15. Verhuis de plantjes naar een lichtere, maar niet al te warme plaats als de eerste bladpuntjes verschijnen.

Tip: Kies een diepe pot omdat lathyrus lange wortels vormt.lathyrus

3 Afharden

Lathyrus odoratus verdraagt geen vorst. Eind april kun je beginnen met het afharden van de plantjes. Zet ze hiervoor overdag op een beschermde plaats buiten en haal ze ’s nachts weer binnen. In tuinen met veel slakken kun je ze beter met een cloche of een glazen of doorzichtige plastic schaal beschermen. Op een zonnige plek in een voedzame grond die niet te droog is, groeien ze het best.

Lees meer  In 5 stappen een tiptop border

4 Lathyrus knippen

Verwijder de top met een kleine schaar als de plantjes ongeveer 10 centimeter groot zijn. Ze vormen dan meer zijscheuten. Bekijk deze snoeischaren: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze snoeischaren: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686231795640", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000119466526","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Holtaz%20Garten%20Tuinsnoeischaar%20Plantenschaar%20Un...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686231028812", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000101987207","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Pro%20Snoeischaar%20-%20Bloemenschaar%20-%20Anti...","linkSubId":""};

5 Heerlijke geur

Wie van dichtbij van de geur wil genieten, kan lathyrus op het terras of balkon planten. Plaats het klimrekje direct in de pot. Buigzame takken van een hazelaar of wilg zijn hiervoor erg geschikt. Steek ze op een afstandje van elkaar in de pot en bind ze aan de bovenkant bijeen. Knip de takken vervolgens met de rozenschaar allemaal op dezelfde lengte af. lathyrus op vaas
Tip: Plaats je de Lathyrus in een vaas? Zorg dat de vaas nooit in de buurt van rijpend fruit staat want dan verwelken de bloemen heel snel. Zet ze ook nooit in te veel water, de stengel moet namelijk kunnen ademen. Een laagje van 3 centimeter is voldoende.

Zoals in Italië

In het zuiden van Italië groeit Lathyrus odoratus in het wild. Het rijpe zaad dat op de grond valt, ontkiemt zodra de herfstbuien vallen. Door de lage wintertemperaturen groeien de zaailingen bovengronds heel langzaam. Maar ondergronds wordt wel een diep wortelgestel aangelegd. Zodra het voorjaar wordt, gaan de planten ook bovengronds groeien. Door het sterke wortelgestel, maken ze een extra krachtige start. Ze groeien snel uit tot stevige planten en bloeien al vanaf mei. Dit proces boots je na door de siererwt in september te zaaien.

Lees meer over de Lathyrus Odoratus, pronkerwt of siererwt.