Zelfs op bewolkte dagen oogt een hot border heel warm en zonnig. Dankzij de veelal vurige bloeitinten van planten met vaak aansprekende namen als Moonfire, Bee’s Sunset en Hot Papaya. We stellen je voor aan vijf planten die je hot border compleet maken.

1 Crocosmia ’Rheingold’

Met zijn rijke bloei en vurige bloeitinten is Crocosmia een geweldige plant voor de hot border. In de nazomer en herfst produceren de bloeiaren alsmaar nieuwe bloemen, waardoor je tot in oktober verzekerd bent van gele, oranje of rode bloemen, afhankelijk van de cultivar. Daarnaast ogen de overhangende bloeistengels heel natuurlijk en zijn ook de zwaardvormige bladeren erg decoratief. Dit knolgewas heeft veel te bieden, maar dek hem wel af bij strenge vorst. Hier is Crocosmia ’Rheingold’ gecombineerd met rode gladiolen, rode pompondahlia’s en donkerbladige Canna’s.

hoogte: 50 cm  standplaats: zon-halfschaduw bloeitijd: augustus-oktober

2 Helenium ’Rubinzwerg’ (zonnekruid)

Dat de volksnaam van Helenium zonnekruid is, geeft al aan dat deze vaste plant een echte zonliefhebber is. Hij bloeit rijk en met een intens rode kleur, waarbij het bruine hart met gele meeldraden voor aansprekende bloemen zorgt, die ook bij bijen en vlinders erg in trek zijn. Van Helenium zijn veel cultivars verkrijgbaar, allemaal met gele, oranje of rode bloeitinten, voor een kleurenspektakel in de nazomerborder.
hoogte: 90 cm * standplaats: zon * bloeitijd: juli-september

border, hot border, planten, helenium, rudbeckia fulgida

Links Helenium ‘Rubinzwerg’ Rechts Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

3 Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ (zonnehoed)

Deze veel toegepaste zonnehoed – verwant aan de bekende Echinacea purpurea – bloeit met een zee van bloemen die op stralende zonnetjes lijken. Een vrolijker ogende plant dan deze bestaat bijna niet. Daarbij is deze vaste plant ook nog eens heel sterk en erg makkelijk, en lokt hij veel bijen en vlinders. Een aanrader dus!

Lees meer  Inspiratie voor (kerst)decoraties!

hoogte: 90 cm standplaats: zon bloeitijd: augustus-september

4 Hemerocallis (daglelie)

Hoewel de bloemen van daglelie stuk voor stuk maar één dag bloeien, duurt de bloei toch wel enkele weken, aangezien er steeds weer nieuwe bloemen verschijnen. Als je de uitgebloeide bloeistengels afknipt, geeft dat – zoals bij veel vaste planten – een extra rijke bloei. De keuze aan bloeitinten bij Hemerocallis is enorm, waarbij je kunt kiezen uit slanke of meer gedrongen bloemen zoals de hier afgebeelde oranjerode daglelie. Voor elk wat wils dus! Ziet de plant er na de bloei wat rommelig uit, knip de bladeren dan helemaal terug. Na enkele weken heb je dan weer een pol met nieuw, frisgroen blad.

hoogte: 60-120 cm standplaats: zon-halfschaduw bloeitijd: juni-augustus

Hot border, border, plant, hemorocallis, monarda

Links hemerocallis Rechts Monarda ‘Squaw

5 Monarda ’Squaw’ (bergamotplant)

Met zijn scharlakenrode bloemen is Monarda ’Squaw’ een opvallende borderplant. De lipbloemen staan in schijnkransen rond de stengels en hebben – net als de bladeren – een karakteristieke geur bij aanraking. Deze vaste plant bloeit rijk en lokt hommels, bijen en nachtvlinders. Zorg dat Monarda’s geen of amper voeding krijgen, want dit gaat ten koste van de bloei. Knip de stengels in mei tot een derde terug om mooie bossige planten te krijgen. Prima als snijbloem te gebruiken.

hoogte: 90 cm standplaats: zon bloeitijd: juli-augustus