Wil je al vroeg in het jaar kleur hebben maar heb je geen zin om elk jaar opnieuw bloembollen te moeten planten? Kies dan voor verwilderingsbollen. Op de juiste plek breiden deze zich vanzelf uit waardoor ze er elk jaar meer bloemen geven.

Verwilderingsbollen

1 Eranthis hyemalis (winterakoniet)

Met zijn heldergele bloempjes brengen winterakonietjes als een van de eerste bollen kleur in de tuin; vaak bloeien ze al in februari. Eigenlijk heeft dit bosplantje geen bollen maar kleine knolletjes die makkelijk uitdrogen. Plant ze bij voorkeur in augustus-september in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt. En geef ze een plek in de (half)schaduw onder bladverliezende heesters of bomen waar hij zich mag uitzaaien. Winterakonieten zijn ook goede bijenplanten.

  • hoogte: 10 cm * standplaats: halfschaduw-schaduw * bloeitijd: februari-maart

2 Scilla siberica ‘Spring Beauty’ (Oosterse sterhyacint)

Om de opvallend blauwe bloempjes van Scilla siberica ‘Spring Beauty’ kun je niet heen want ze trekken al vroeg in het jaar alle aandacht naar zich toe. Vooral als ze zich rijkelijk hebben vermeerderd en er ontelbare van deze knikkende bloempjes in bloei staan. De bloemen van ‘Spring Beauty’ zijn wel twee keer zo groot als die van Scilla siberica en geeft dan ook twee keer zoveel kleur. Mooi voor onder bladverliezende heesters of in het gazon. Een aanrader!

  • hoogte: 15-20 cm * standplaats: zon-halfschaduw * bloeitijd: maart

3 Crocus tommasinianus (boerenkrokus)

Een geweldig mooie en goede krokus voor verwildering is de boerenkrokus. Deze vermeerdert zich zo gemakkelijk dat je – als je de tuin niet teveel verstoort – uiteindelijk een zee van vrolijke krokussen hebt. Op buitenplaatsen komt deze stinzenplant dan ook vaak voor. Schijnt de zon op de bloemen dan openen deze zich volledig, wat een vrolijk gezicht geeft; de lila-witte bloemen vormen dan fraaie sterren waarbij de oranjegele meeldraden in het hart fraai afsteken. Een prima bijenplant.  Van de boerenkrokus zijn diverse cultivars verkrijgbaar zoals ‘Barr’s Purple’ en ‘Roseus’ met een iets afwijkende bloeitint.

  • hoogte: 10 cm * standplaats: zon-schaduw * bloeitijd: februari-maart
Lees meer  Allium oxophilum

4 Narcissus ‘Thalia’

Deze historische narcis uit 1916 is met zijn zuiver witte bloemen een opvallende verschijning. Elke bloemstengel geeft drie tot vier bloemen die ook nog eens een lichtzoete geur verspreiden. Deze narcis is mooi in een border waar hij mag verwilderen, zoals hier onder fruitbomen. Een plek in de zon is niet nodig want zelfs in de schaduw komt ‘Thalia’ in bloei, net zoals veel andere narcissen.

  • hoogte: 30 cm * standplaats: zon-schaduw * bloeitijd: april

5 Erythronium ‘Pagoda’ (hondstand)

Dit elegante knolgewas kom je in tuinen niet vaak tegen maar is leuk om eens te proberen. Erythronium ‘Pagoda’ gedijt het beste op een plek met lichte schaduw, bijvoorbeeld in een natuurlijk ogende border of langs een vijverrand waar hij zich kan uitbreiden. Verbeter zo nodig eerst de grond want Erythronium ‘Pagoda’ houdt van goed doorlatende, humusrijke bodem. Niet alleen de hangende zwavelgele bloemen zijn erg decoratief – helemaal geopend doen ze inderdaad denken aan een pagode –  maar ook de grote bladeren die groen zijn met een fraai geaderd patroon van purperen vlekken.

  •  hoogte: 30 cm * standplaats: lichte schaduw * bloeitijd: april-mei

In de oktober editie van Tuinseizoen vind je nog vijf mooie bollen! Je vindt de editie nu in de winkel of bestel hem online via de Vipwinkel.