Wil jij ook in de winter prachtige bloeiers in je tuin? Weet je alleen niet welke bloeiers je zou moeten kiezen? Wij zetten vijf geschikte winterse bloeiers op een rij, compleet met bloeitijd, plaats en grootte!

Skimmia japonica


Skimmia japonica geeft in tegenstelling tot veel andere Skimmia’s prachtige bessen. Het is een tweeslachtige soort, zodat het niet nodig is om er een vrouwelijke Skimmia bij de planten. De bessen geven al vanaf september-oktober kleur en blijven lang aan de struik. Skimmia’s zijn groenblijvend en houden van humeuze grond.

Hoogte: 60 cm. Standplaats: halfschaduw. Bloeitijd: oktober-februari

5x prachtige winterse bloeiers

Lampionplant

Physalis alkekengi geeft prachtige oranje lampionnetjes. De lampionplant zelf is niet erg verfijnd. Hij woekert namelijk door middel van ondergrondse worteluitlopers. Je kunt hem het beste planten in een ingegraven emmer of ruime kuip zonder bodem erin. Zet deze vaste plant op een minder opvallende plek, want hij springt alleen in het oog als de lampionnetjes eraan hangen.

Hoogte: tot 2,5 m. Standplaats: zon tot halfschaduw.

5x prachtige winterse bloeiers

Bloeiende winterjasmijn

 

Jasminum nudiflorum of winterjasmijn bloeit van december tot maart. Deze sterke leistruik doet het zelfs tegen een noordmuur, maar geeft in de zon wel meer bloempjes. Winterjasmijn werkt zichzelf niet omhoog, dus bind de takken regelmatig aan muur of schutting. Geef hem wel de ruimte, want hij groeit erg breed uit en kan wel 3 m in beslag nemen!

Hoogte: tot 2,5 m. Standplaats: zon tot halfschaduw. Bloeitijd: december-maart

5x prachtige winterse bloeiers

Sierappel

De rode appeltjes van Malus ’Red Sentinel’ blijven tot in de winter aan de boom hangen. Deze boom valt dus niet alleen op in de bloesemtijd, maar ook in het najaar als de kleine sierappels mooi op kleur zijn. Door hun beperkte hoogte en vrij open kroon zijn sierappels ook geschikt voor wat kleinere tuinen.

Lees meer  Pluimhortensia

Hoogte: 5-6 m. Standplaats: zon. Bloeitijd: april-mei

5x prachtige winterse bloeiers

Sneeuwbal

Viburnum x bodnantense ’Dawn’, ook wel sneeuwbal, neemt niet veel ruimte in beslag en is daarom ook heel geschikt voor een wat kleinere tuin. Als je hem naast de voordeur of keukendeur plant, ruik je elke keer als je ’s winters binnenkomt de frisse bloemengeur!

Hoogte: tot 2,5 m. Standplaats: zon of halfschaduw

5x prachtige winterse bloeiers

Lees ook over andere winterbloeiers!