Puur natuur – jarenlang was dat iets wat we met alle macht buiten de tuin wensten te houden. Maar inmiddels denken we daar anders over.

Vogels, allerlei andere kleine dieren en ‘nuttige’ insecten zijn nu in veel tuinen meer dan welkom. Het is niet alleen leuk om je tuin te delen met die kleine tuingasten, als je natuurlijk tuiniert, helpen al die beestjes je ook nog eens om een gezondere tuin te creëren. Als dat geen reden is om het ook eens te proberen! We helpen je alvast op weg met 6 tips voor meer natuur in je tuin.

1 Kies planten die insecten aantrekken

Ga voor nectarrijke bloemen, bijvoorbeeld veel soorten eenjarigen, kruiden als borage, en heemplanten. Planten met enkele bloemen zijn de beste keuze, omdat in deze bloemen de nectar makkelijker bereikbaar is. Zaai en plant zo vroeg en lang mogelijk. Erica carnea en Clematis cirrhosa ’Freckles’ bloeien ’s winters; fijn voor dolende hommels.

2 Plant hagen

Zelfs een lage of een smalle haag biedt een betere habitat dan een muur of schutting. Een gemengde haag, bijvoorbeeld met wat fruit- of bessenstruiken erin, is super. Een ‘gewone’ tuinhaag van liguster voldoet trouwens ook.

3 Hang nestkastjes op

Het lijkt misschien vroeg in het seizoen, maar tuinvogels zijn nu al op zoek naar een geschikt onderkomen, waar ze soms meteen al intrekken.

4 Leg een vijver aan

Een natuurlijke vijver scoort heel hoog als je natuur in je tuin wilt aantrekken. Kies voor flauw aflopende randen en dek die af met turf, kiezels of grind: zo kunnen vogels en kleine zoogdieren er gemakkelijk in en uit om te baden en te drinken.

5 Laat wat vegetatie verruigen

Laat eens wat vegetatie verruigen, achterin je tuin of onder een heg, en ruim pas in de lente je borders op, zodat insecten schuilplaatsen hebben. Klimop die lekker wild over boomstronken of tuinmuren mag groeien, is rijk aan nectar en bessen; een prima voedselbron voor insecten en zangvogeltjes, terwijl het loof rust- en nestgelegenheid biedt.

6 Ga terug naar de basis

Wil je een plaag in je tuin bestrijden, probeer er dan eerst eens achter te komen wat de bron van die plaag of ziekte is. Kom je er niet achter, kun je altijd nog naar een passend bestrijdingsmiddel grijpen.

Bekijk ook: Een vijver zorgt voor leven in de tuin