Water kan de tuin een extra dimensie geven. Zelfs op een balkon of terras is al een minivijvertje mogelijk. Maak er een sfeervol geheel van met vijver- en oeverplanten, die ook voor een goed biologisch evenwicht zorgen. Vogels, kikkers en libellen zullen het heldere water snel weten te vinden, en maken van een vijver een fascinerend schouwspel.

Van minivijver tot zwemvijver

Hoe groot of klein jouw tuin ook is, een kabbelende bron- of borrelsteen kan overal worden geïnstalleerd. Ook een minivijvertje vraagt maar weinig plek. Met voorgevormde vijverkuipen of ijzersterke vijverfolie kun je vijvers, beekloopjes en watervallen maken in elke maat, zelfs complete water- en moerastuinen of een zwemvijver.

Waterval

Voor een ingrijpende ontgronding (waarbij grond uit de tuin wordt afgevoerd) is meestal een vergunning nodig. Het is handiger om de uitgegraven grond elders in de tuin te gebruiken. Creëer er niveauverschillen mee of maak een heuvel voor een waterval. Zo’n waterwereldje is fantastisch.

Maak een vijver niet te ver van het zitplekje of terras, zodat je goed zicht hebt op alles wat er in en rondom de vijver gebeurt. Vogels komen drinken, vlinders en libellen zweven rond de planten en misschien weten zelfs kikkers en salamanders de weg naar jouw vijver te vinden.

Een aantal verzorgingstips:

  • Door verdamping kan het waterpeil flink zakken, vul de vijver of het bassin van een bronsteen regelmatig bij.
  • Als de vissen naar adem happen bevat het water te weinig zuurstof. Belucht de vijver met een pompje met luchtsteentje en gooi extra zuurstofplanten in het water.
  • Dun te sterk groeiende water- en oeverplanten uit. Controleer waterlelies op luis en waterleliekevertjes; spuit die met een harde waterstraal weg.
  • Haal draadalg regelmatig uit het water. Zorg verder dat pomp en filterinstallatie goed werken
Lees meer  8 tips voor een vijver in de herfst en winter

Bekijk ook: Vijverplanten voor een droomvijver