Op een zonovergoten plek op droge, arme (zand)grond houden veel planten het niet lang uit. De hier getoonde planten doen het er juist erg goed. Watergeven is dus overbodig, behalve uiteraard vlak na aanplant.

1. Echinops ritro ’Veitch’s Blue’ (kogeldistel) – openingsfoto

Met zijn kogelronde bloemen in zacht lilablauw is Echinops een opvallende verschijning in de zomerborder. De bloemen trekken talloze bijen en hommels en zijn ook uitgebloeid nog aantrekkelijk, zelfs in de winter. Knip de verdorde bloemen pas in het vroege voorjaar af. De bloeikleur van ’Veitch’s Bleu’ is staalblauw, een kleur die makkelijk met veel andere bloemen is te combineren, bijvoorbeeld met lichtgele Achillea’s of roze zonnehoed.
Hoogte: 80 cm Standplaats: zon Bloeitijd: juli-september

Gipskruid en droogte

2. Gypsophila paniculata (gipskruid)

Met zijn ontelbare fijne bloempjes vormt Gypsophila paniculata een luchtige wolk in de zomerborder waartegen vaste planten met kleurige bloemen fraai afsteken. In tegenstelling tot lage soorten gipskruid die geschikt zijn voor de rotstuin neemt Gypsophila paniculata veel ruimte in. Na enkele jaren kan hij wel zo’n 1 m hoog en breed worden. Vind je dit te veel van het goede, pluk er dan gerust wat vanaf want de bloemrijke stengels staan leuk in boeketten.
Hoogte: 100 cm Standplaats: zon Bloeitijd: juli-augustus

3. Verbascum blattaria (mottenkruid)

Heb je deze tweejarige in je tuin, dan raak je hem niet makkelijk kwijt ondanks dat de plant na de bloei afsterft; hij zaait zich namelijk goed uit, zonder dat hij de overhand neemt. Dit elegante familielid van de toorts heeft bloempjes aan een ranke bloeiaar die soms wel 120 cm hoog wordt. Mottenkruid zorgt voor verticale accenten in de tuin en omdat hij zichzelf hier en daar uitzaait is het een ideale plant voor wie van een natuurlijk beeld houdt. Bovendien een perfecte plant voor bijen en vlinders! De cultivar ’Alba’ bloeit wit en is even mooi.
Hoogte: 60-120 cm Standplaats: zon Bloeitijd: juni-augustus

Lees meer  Eigentijdse eco-daktuin - Chelsea Flower Show

4. Nepeta ’Walker’s Low’ (kattenkruid)

Deze makkelijke vaste plant geeft de hele zomer door een wolk van lila bloempjes die veelvuldig worden bezocht door bijen en vlinders. Mooi voor langs de rand van een border of in combinatie met rozen of grassen. Wil je dit breed uitgroeiende kattenkruid enigszins fatsoeneren, knip hem dan in juli – na de hoofdbloei – tot twee derde terug. Dit geeft een mooie hergroei en stimuleert een tweede bloei. Katten zijn dol op de typische geur van de blaadjes, ze eten graag van deze plant of gaan er middenin liggen.
Hoogte: 60 cm Standplaats: zon Bloeitijd: juni-september

5. Erigeron karvinskianus (Mexicaans madeliefjes)

Zelfs tussen de tegels van het terras of de spleten van een zonnig stapelmuurtje weet deze schattige plant zich nog uit te zaaien. De fijne bloempjes lijken erg op madeliefjes maar bij Erigeron karvinskianus vertonen ze vaak een vleugje roze, wat ze extra aantrekkelijker maakt. De plant komt van oorsprong uit Mexico dus de naam Mexicaans madeliefje is goed gekozen en klinkt veel gezelliger dan muurfijnstraal, waaronder dit vrolijke plantje ook wel bekend is.
Hoogte: 10-40 cm Standplaats: zon Bloeitijd: mei-oktober

6. Iris ’Skye Fire’ (baardiris)

De oranjegele bloemen van Iris ’Skye Fire’ lijken een gouden gloed te hebben. Een bijzondere, warme tint die prima te combineren is met vedergras dat al vanaf juni strogele bloeiaren geeft. Plant de knollen van baardirissen altijd op een zonnige, warme plek die goed waterdoorlatend is. Zorg dat de bovenkant van de knol iets boven de aarde ligt en dat de zon er vol op kan schijnen; zet er dus geen hoge planten vóór! Niet de makkelijkste planten, maar wel met bijzonder mooie bloemen!
Hoogte: 90 cm Standplaats: zon Bloeitijd: mei-juni

Lees meer  Groen alternatief: kerstbomen leasen

In Tuinseizoen juli geven we nog 4 tips voor planten in droge grond. 

Foto’s: Iverde