Tijdens de koude en donkere wintermaanden zijn we liever binnen dan buiten. Toch zijn er ook in deze periode klusjes in de tuin die de aandacht vragen. 

Tip 1: Sneeuwklokjes vermeerderen zich gemakkelijk. Staan de sneeuwklokjes in je tuin erg dicht op elkaar, dan is het tijd om ze te delen. Haal de pollen tijdens de bloei – als het niet vriest – uit de grond en deel ze in een paar kleinere pollen. Plant ze op enige afstand van elkaar weer terug.

Tip 2: Knip de oude, lelijke bladeren van Helleborus af zodat de bloemen beter zichtbaar zijn. Na de bloei zullen zich snel nieuwe bladeren ontwikkelen.

Tip 3: Heeft je Helleborus last van zwarte-bladvlekkenziekte? Ontsmet dan de snoeischaar na het afknippen van het zieke blad met brandspiritus of alcohol. Dit voorkomt dat je deze schimmelziekte via de snoeischaar verder verspreid.

Tip 4: Het is nu de ideale planttijd voor rozen, hagen en bomen met kale wortels. Plant ze echter niet aan bij vorst. Rozen planten? Kijk hier voor tips!

Tip 5: Heb je vorstgevoelige planten nog niet afgedekt of ingepakt? Gebruik bij voorkeur luchtig materiaal zoals dennen- of coniferentakken, stro of jute.

Tip 6: Heb je oudere bomen in de tuin staan? Vergeet niet deze regelmatig te controleren op dode takken. Deze takken breken vroeg of laat uit de boom en kunnen dan gevaar opleveren. In de winter is de takkenstructuur goed zichtbaar, daarom is dit een ideale tijd om (oude) bomen te snoeien.

Tip 7: Vergeet niet de vogels regelmatig bij te voeren. Vooral bij sneeuw en vorst kunnen ze wel wat extra’s gebruiken om in goede conditie te blijven. Maak zelf het vogelvoer!

Lees meer  Zelf vogelvoer maken

Tip 8: Bestel groente- en bloemenzaden voor het komend tuinseizoen.

En vergeet ook vooral niet te genieten van de wintertuin!