Verse kruiden uit eigen tuin zijn heerlijk bij allerlei maaltijden. Een kruidentuintje ziet er bovendien prachtig uit. Maar wat moet je nu wel of juist niet doen met kruiden? Hier vind je de antwoorden op vijf veel voorkomende vragen over kruiden.
1. Wanneer kunnen kruiden het beste geplant worden?
Eenjarigen zoals komkommerkruid, dille en koriander, en kruiden die in salades gebruikt worden, kun je het beste in het voorjaar planten. Zodra de grond een beetje is opgewarmd en de kans op nachtvorst is verdwenen, kun je aan de slag. Ook mediterrane vaste planten die niet zo goed bestand zijn tegen onze winters, zoals tijm, salie en lavendel, kun je in de lente planten.
2 Wanneer kan ik het beste zaaien?
Het voorjaar is de beste tijd om te zaaien als het gaat om mediterrane, eenjarige kruiden, of kruiden die gebruikt gaan worden in salades. In de herfst zaai je inheemse soorten, zoals engelwortel en roomse kervel. Deze soorten hebben een koudeperiode nodig om te kunnen kiemen.
3. Welke kruiden hebben extra voeding nodig?
Alle in potten gekweekte kruiden hebben van begin lente tot begin herfst regelmatig extra voeding nodig. In de volle grond kun je kruiden die veel geplukt worden wat extra’s geven. Een algemene meststof is prima.
4. Wat doe ik met planten die doorgeschoten zijn?
Zet planten die zijn doorgeschoten in het licht. Een gebrek aan licht is namelijk de oorzaak van het doorschieten. Knip de plant meteen even een stuk terug. Munt mag je wel tot 5 centimeter boven de grond terugknippen. Wintergroene planten als rozemarijn snoei je zover terug zodat alleen de sterke scheuten overblijven.
5. Mag ik alle planten terugknippen in de lente?
Nee, dat is niet de bedoeling. Laurier mag je in de lente snoeien en lavendel ook (als je dat in de herfst niet hebt gedaan). Plantjes die net opkomen, snoei je uiteraard niet en het is ook beter om vroegbloeiende kruiden als rozemarijn nu niet te knippen.