Zelf munt kweken is heel eenvoudig en het is ideaal om muggen en vliegen af te schrikken. Bovendien, wat dacht je van een ’s zomerse Mojito van eigen munt? Kortom; aan de slag!

Zelf munt kweken: gebruik stekjes

Voor het zelf munt kweken, is het eenvoudigst om wat stekjes te gebruiken of de moederplant te scheuren. Zaaien kan, maar wordt niet of zelden toegepast.

Muntplantjes vanaf april / mei in de tuin planten

Zet je nieuwe muntplantjes vanaf april – mei in de kruidentuin om snel te kunnen oogsten. Kies een plekje in de zon of in de halfschaduw. Munt houdt van vocht en nattigheid en heeft graag een alkalische grond, rijk aan compost. Extra meststof geven hoeft  bij deze plant niet, munt groeit van nature al ontzettend hard.

munt oogsten uit eigen tuin

Verse munt plukken

Het beste en lekkerste is om vers geplukte muntblaadjes in je gerechten te verwerken. Natuurlijk kun je munt ook drogen, daarvoor gebruik je een donkere plaats. Een nadeel van het drogen is dat de aroma gedeeltelijk verloren gaat. De beste aroma’s haal je uit verse blaadjes die je meteen verwerkt. Onze selectie gereedschap h1 { font-size: 25px; } Onze selectie gereedschap voor de bewatering van uw planten: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685694238610", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000077020337","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Gardena%20Highflex%20tuinslang%201/2%20inch%2015%20meter%201...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685694280029", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000012117907","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20Rollup%20S%20Wandslangenbox%20-%2015%20Meter%20-%20%D8...","linkSubId":""};

Tip: Munt doet het uitstekend in een pot op een terras, balkon of patio. Kies voor een luchtige potgrond die niet snel uitdroogt. Geef voldoende water tijdens warme periodes.

Verschillende muntsoorten

Weet je al welke munt je straks in je tuin wilt planten? Ter inspiratie hebben we de verschillende muntsoorten op een rij gezet:

  • pepermunt
  • appel- of witte munt
  • akkermunt
  • wollige munt
  • watermunt
  • groene munt of Marokkaanse munt (hiermee maak je een frisse cocktail mojito)
Lees meer  Natuurlijk tuinieren: verantwoord, ecologisch en goed voor onze aarde

Aanrader: Maak ook eens deze cheescake met rode bessen en munt!

zelf munt kweken

Munt is een sneller groeier

Munt groeit ontzettend snel en woekert hard als je de plant niet bedwingt. Plaats om die reden munt altijd in een plastic pot die net boven de grond uitsteekt. Zo blijft de plant beperkt in z’n groeimogelijkheden.

Verse kruiden uit eigen tuin

Gebruik jij ook het liefst verse kruiden? Overweeg dan eens om naast munt nog meer kruiden zelf te kweken. Superleuk en extra lekker: verser kun je niet krijgen! Lees hier hoe je kruiden kunt kweken in 5 stappen.