Blauwe druifjes met hun vrolijke trossen miniklokjes horen tot de eerste bloembollen die na de koude, sombere winterdagen voor wat kleur in de tuin zorgen.

Plant in het najaar

Wil je ook genieten van een vroeg voorjaar in je tuin, zet deze veelzijdige bolletjes dan in het najaar in de grond.

Kleurrijk voorjaar

Voor een kleurrijk begin van het voorjaar, plant je de winterharde bloembollen van september tot en met november. Plant de bollen op een plek in zon of halfschaduw en zorg ervoor dat de grond niet te nat is.

Plant de bollen ongeveer 10 tot 15 cm diep en houd een afstand van 10 cm tussen de bollen aan. Wanneer je snel een kale plek wilt opvullen in de border kun je de blauwe druifjes dichter op elkaar planten. Van een zorgvuldig geplant blauw druifje kun je jaren genieten.

blauwe druifjes
Elk jaar weer genieten!
Het kleurrijke plantje komt ieder jaar weer terug en vermenigvuldigt zich voortdurend door de vorming van zijbollen en wortelstokken en de verspreiding van zaad. Als de blauwe druifjes te dicht op elkaar gaan groeien, kun je in juni wanneer het blad geel wordt de bolletjes uit de grond halen en elders weer uitplanten. Door de snelle verspreiding verwildert het blauwe druifje snel.

Zestig wilde soorten
Je vindt blauwe druifjes in het wild vaak in bossen, parken en langs spoorlijnen. Inmiddels bestaan er in Europa en West-Azië zo’n zestig soorten wilde Muscari (druifhyacint of blauw druifje).

Bekijk hier meer informatie over het blauwe druifje en andere voorjaarsbollen en -bloemen!