De oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta) komt vaak voor in onze tuinen. Deze soort is afkomstig uit het Verre Oosten geimporteerd en inmiddels verwilderd.
Kenmerken oosterse karmozijnbes
De oosterse karmozijnbes wordt meestal niet hoger dan een tot twee meter. Deze heeft stevige rechtopstaande bloemen en vruchttrossen.
Krachtige plant
De plant zaait zich te pas en te onpas uit. Je kunt inperken door de nog onrijpe bessen eruit te knippen. Toch kun je het uitzaaien nooit helemaal tegen gaan, want vooral via vogelontlasting worden de zaden van de plant verspreid.
Verzorging Oosterse karmozijnbes
Deze tot de karmozijnbesfamilie behorende plant is een makkelijke plant; hij groeit zowel in de zon als in de schaduw en houdt van een voedselrijke bodem.
Bessen
De achtdelige bessen zijn eetbaar wanneer ze donker purper gekleurd zijn, de nog onrijpe, groene bessen zijn giftig! De rijpe bessen zijn dan wel eetbaar maar hebben geen smaak. Daarom wordt het donkere sap van de bessen van de oosterse karmozijnbes vaak gebruikt voor het kleuren van etenswaren. Ook goedkope wijn kan met de karmozijnbes op kleur gebracht worden.
Kruidachtige plant
De oosterse (maar ook de westerse) karmozijnbes is een doorlevende kruidachtige plant die elk najaar tot de bodem afsterft. Ze hebben beide een grote dikke, vlezige penwortel.
Nieuwsgierig geworden naar de Westerse karmozijnbes? Hier vind je de kenmerken!
Het is de pest in natuurgebieden, veel werk om ‘m er uit te houden. En bedankt nog tuincentra !
Heel belangrijk: volgens veel bronnen zijn de zaden / pitten van de rijpe bessen ook zeer giftig!