Versier de kerstboom eens met deze vrolijke kerstkoekjes met ‘glas-in-lood’. Behalve boompjes kun je bijvoorbeeld ook sterren of hartjes maken.

Ingrediënten:  375 g bloem, 225 g zachte boter, 300 g lichtbruine basterdsuiker, 1 ei, 2 el melasse, 2 tl bakpoeder,  ½ tl zout, 4 tl koekkruiden of maak zelf een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat, harde zuurtjes, wit glazuur, lintjes.

Voor deze schattige kerstboompjes heb je een grote en een kleinere kerstboomsteker nodig. Klop boter en suiker romig en klop vervolgens het ei door het beslag. Roer de melasse erdoor. Meng in een andere kom de bloem met de kruiden, bakpoeder en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het botermengsel en mix goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de hand. Maak er een bal van en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (of aanrecht) en steek de grote kerstbomen uit. Leg deze op het bakpapier en steek dan de kleine kerstboompjes precies uit het midden van de boompjes uit. Vergeet ook het gaatje voor het lintje niet. De boompjes mogen niet uitlopen, dus leg het bakblik nog even in de koelkast om het deeg op te laten stijven.

Vergruis de harde zuurtjes. Je hebt echt van die ouderwetse zuurtjes nodig. Wij hebben gele snoepjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere kleurtjes kiezen.

Bak de koekjes een minuut of 5 in een voorverwarmde oven (180 graden). Haal het bakblik dan uit de oven en vul de uitgestoken vormpjes met het gruis. Zet terug in de oven en bak totdat de koekjes gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten maar houd de koekjes goed in de gaten. De ene oven is de andere niet en het kan hard gaan! Als de koekjes uit de oven komen, kun je eventuele grote belletjes in het ‘glas-in-lood’ doorprikken. Doe dat wel meteen, want na het afkoelen lukt het niet meer. Als de koekjes uit de oven komen, is het zuurtjesgruis nog vloeibaar, dus laat ze echt goed afkoelen voordat je de boompjes verder versiert.

Lees meer  Camelia: wat moet je weten?