Een van de beste winterbloeiers is Helleborus orientalis, die in januari, of soms al in december een dappere poging waagt. Een voor een komen de schitterende bloemen tevoorschijn. Het zijn echte cadeautjes in de wintertuin!

Zet Helleborus op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een bladverliezende boom, zodat ze in de zomer niet pal in de zon staan. Een plekje in de ochtendzon is goed. De bloemen hangen, plaats ze daarom op een helling; zo kijk je goed in de bloemen.

Voedzame grond

Helleborus komt op iedere tuingrond wel tevoorschijn, maar op een voedzame, doorlatende leemgrond met humus doet de plant het het best.
Helleborus

Vochtig plaatsje

Helleborus houdt van een vochtig plaatsje, maar niet te nat! Hoe vochtiger de grond, hoe meer de plant kan verdragen aan licht en warmte. Wanneer het langere tijd droog is, kun je de grond afdekken met boomschors of dennentakken; hierdoor droogt de grond minder snel uit.

Kleuren

Het kleurenrepertoire van Helleborus varieert van maagdelijk wit tot pruimenpaars, maar er bestaan ook vormen met delicate groengele bloemen.

Soms vreten muizen de bloemknoppen aan, let verder op luizen en slakken. Luizen kun je goed bestrijden door knoflookbollen naast Helleborus te planten of knoflookwater bij de plant te gieten.
helleborus

Helleborus planten

Wil je een Helleborus uit huis naar je tuin verplaatsen? Wacht daar dan mee tot na de winter, als de kans op vorst voorbij is. Maak voor het planten de kluit goed nat.

Schimmelinfectie

Heb je al gecontroleerd of er zwarte vlekken op het blad zitten? Dit kun je dan meer beter helemaal wegsnijden, want deze schimmelinfectie die ‘black spot’ wordt genoemd, doemt vaak in het najaar op.

Lees meer  5 x mooi siergras

Blad afknippen in februari

Knip oud, lelijk blad in februari af. De plant zal weer mooi nieuw blad vormen.

Helleborus zaaien

Zaai zaden zodra ze rijp zijn. Kijk hier hoe.