Siergrassen behoren tot de planten die ook in de winter hun mannetje staan. Met een laagje rijp zijn ze op hun allermooist, maar ook zonder blijven het opvallende verschijningen. Knip ze pas laat in de winter af, dan kun je zo lang mogelijk van hun fraaie winterbeeld genieten.

5 prachtige siergrassen op een rij:

1. Miscanthus sinensis ’Ferner Osten’

Alle soorten en cultivars van Miscanthus hebben een prachtig winterbeeld. Het zijn sterke planten die lang overeind blijven staan. De zilverwitte pluimen en smalle, strogele bladeren van ’Ferner Osten’ zijn ook zonder sneeuw of rijp schitterend.
Details * Bloeitijd: aug-okt * Hoogte: 1,6-1,8 m

miscanthus-shutterstock_22

2. Calamagrostis brachytricha

Diamantgras heeft een beetje de neiging om uiteen te vallen, maar als je eenmaal een flinke pol hebt, houden de stengels elkaar wel overeind. De vederzachte pluimen blijven vrijwel de hele winter mooi.
Details * Bloeitijd: aug-okt * Hoogte: 0,9-1,2 m

calamagrostis-brachytricha

3. Pennisetum alopecuroides ’Redhead’

Lampenpoetsersgras is ’s winters bijna net zo mooi als in de (na)zomer, wanneer hij volop in bloei staat. De elegante, roodbruine bloeipluimpjes fonkelen in de winterzon.
Details * Bloeitijd: juli-okt * Hoogte: 0,8-1 m

pennisetum

4. Carex muskingumensis ’Silberstreif’

Bij dit gras zijn het niet de bloeiaren die hem bijzonder maken, maar is het vooral het bonte, (half)wintergroene loof dat de show steelt. Snoei hem in maart terug voor mooi nieuw blad.
Details * Bloeitijd: juli-aug * Hoogte: 40-50 cm

siergras

5. Panicum virgatum ’Northwind’

Vingergras is een vrij ijl, luchtig siergras. ’s Winters hebben de pollen daardoor de neiging wat sneller in te storten als het stevig sneeuwt. Dit kun je voorkomen door ze met een touwtje (losjes) samen te binden.
Details * Bloeitijd: juli-okt * Hoogte: 1,2-1,5 m

Lees meer  Kleurrijke canna

Meer onderhoudsvriendelijke siergrassen vind je hier!