De winter staat in het teken van bescherming voor je tuin zoeken. Welke planten kunnen er wel tegen, welke niet? Wat te doen met veel sneeuw? Maar ook: wat moet je ’s winters doen met de composthoop?
Laag voor laag bescherming
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: heb je je composthoop goed in laagjes opgebouwd? Dit is namelijk belangrijk voor de bescherming van je composthoop tegen de vrieskou!
Welke lagen op de composthoop?
De lagen van een composthoop bestaan uit verschillende materialen, maar wanneer is deze nou goed opgebouwd? De composthoop is goed opgebouwd als hij blad, fijne takjes, gras en of dode bloemen bevat. Met wat stro of hooi, een handje kalk en keukenafval (zonder gekookte voeding erin!). En bijvoorbeeld een laagje mest uit het kippen- of konijnenhok. Eindig je in de herfst met een flinke laag vers afval, dan is de hoop laag voor laag opgebouwd en is hij goed genoeg opgebouwd voor de winter.
Composthoop met weinig lagen
Heb jij een composthoop met weinig lagen? Geef je composthoop dan een luchtig dekje. Dit kan een laagje houtzaagsel of boomblad zijn, of enkele opengeknipte jute zakken. Is je composthoop al bijna klaar, en vochtig genoeg, dan kan je hem eventueel bij verwachte zware regenval kort afdekken met zeil, zodat de regen de zo belangrijke voeding niet uit de hoop spoelt. Haal het zeil daarna meteen weer weg, want luchtigheid is belangrijk!
Wat te doen in de winter dus?
Sneeuw is prettig voor de composthoop, laat die dus maar liggen! Dek de composthoop ’s winters dus niet luchtdicht af, want dan verstikt de hoop. Wil je hem toch afdekken, leg er dan ademend materiaal op, zoals bijvoorbeeld jute zakken.
Takjes, gras, bladeren ect, verteerd dat beter in de winter of in de zomer?
Oftewel kan ik beter mijn compostbak in een koude kas zetten of buiten.
Zie op de foto van de composthoop duidelijk aardappelschillen liggen, weet niet beter dat je dat beter niet kan doen, eveneens citrusschillen!!!
Dag John,
Bedankt voor je oplettende reactie! Wanneer het om biologische aardappelschillen gaat kunnen deze wel op de composthoop.
Vriendelijke groet,
Redactie Tuinseizoen
Compost moet een temperatuur halen van 70 graden alle zaden die aanwezig kunnen zijn worden daardoor omgezet naar goede compost. Lagen maken is al verteld maar deze moeten vochtig gemaakt worden bij het omzetten niet dat de regen alles laat verdwijnen in de grond dit is namelijk het mest gier te gebruiken als planten voeding 1 liter op 10 liter water.dit bereik je als je een zeil onder de hoop legt met een afvoer naar een emmer die in de grond gegraven is waar de gier uit gehaald kan worden.de hoop afdekken met gemaaid vers gras soms is het nodig om deze composthoop af te dekken niet luchtdicht natuurlijk de hoop moet lucht hebben om verstikking te voorkomen zet daarom een keer per maand de hoop om d.w.z. een nieuwe hoop naast de bestaande te maken aangevuld met aangevoerde materialen na drie maand is het compost klaar voor gebruik doseer het compost naast de groeiende plantjes waarbij ook de mest gier naast de plantjes gesproeid kan worden. Velen gebruiken een hoop om afval te deponeren dat is geen composthoop dat wordt verteerd en verstikt afval en heeft geen enkele nut. Waarom geen gekookt etens resten? Je lokt de Ratten. Gekookte Eten resten kun je in een pierenbak doen drie emmers in elkaar de bovenste twee emmers met gaatjes de onderste vangt het mestgier op in de bovenste twee doe je kranten papier en groenafval en kookresten het zelfde principe als de mesthoop voor het nat houden ja deze ga je eerst goed vochtig maken en doe pieren vanuit je composthoop in de onderste bak na een week doe je de bovenste emmer versnipperde inhoud naar de tweede gebruik alle emmers(of stapel bakken)
Bedankt voor de aanvulling en de tips, Jakob!