In de winter worden overal in Nederland de knotwilg (Salix alba) geknot, maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij geven wat handige tips:
Gebruik een snoeischaar voor het knotten van de dunne takken en een handzaag voor de dikke takken.
1. Je kunt wilgen ieder jaar knotten, maar om de twee tot drie jaar is ook goed. Het best kun je de wilgen in de wintermaanden knotten, in het voorjaar lopen ze dan weer krachtig uit.
2. Knip dunne takken af tot op de knot.
3. Dikke takken zaag je, op circa 20 cm boven de knot, aan beide kanten iets in. Breek of zaag de takken vervolgens voorzichtig af op deze plek. Dit is om het scheuren van de knot te voorkomen. Het stukje van 20 cm zaag je daarna ook af. Uiteindelijk houd je een mooie knot over.
Blijven knotten
Snoei knotwilgen in ieder geval elke drie tot vijf jaar, anders worden de takken te dik waardoor ze kunnen uit uitscheuren! Dit geeft een grote wond waardoor de knot kan gaan rotten.
Wilgenhout
Van het snoeihout, kun je leuke dingen maken. Zoals een wilgentenenmat, die je gebruikt als schutting. Of een wilgenhut!
Tip: zaag de stam een beetje schuin af. Zo blijft er geen water op staan, waardoor de stam kan gaan rotten.
Als je wilt dat knotwilgen ook nog interessant zijn voor bijen, moet je ze niet jaarlijks snoeien. Ze bloeien pas op iets ouder hout. Als je dan knot, moet je niet alle wilgen tegelijk doen, maar slechts een deel van de wilgen. Volgend jaar weer andren.
Wat info over wilgen: https://sites.google.com/site/dewilgenzoeker20c
Veel leesplezier toegewenst, Pol M
zou ik vandaag (eind mei) een reeds in blad staande wilg alsnog kunnen knotten, zonder risico dat dan de boom dood “bloedt” (groeisappen). Door omstandigheden was ’t er eind maart niet van gekomen.
Dit is niet verstandig; knotwilg heeft veel energie gestoken in het uitlopen en zal verzwakken als je hem nu nog gaat knotten. Wacht met knotten tot het weer winter is!