Aan het eind van de winter ben je wel uitgekeken op de dorre stengels en kun je je siergrassen afknippen. Niet alle soorten hoeven echter gesnoeid te worden!

Eind februari/begin maart kun je de afstervende siergrassen afknippen. Wacht hier niet te lang mee want de nieuwe scheuten kunnen er al onder zitten en die wil je liever niet beschadigen. Siergrassen die je na de winter mag afknippen zijn onder andere:

Knip de siergrassen zo’n vijf tot vijfentwintig centimeter boven de grond af, afhankelijk van de grootte van de plant. Draag handschoenen want de stengels kunnen scherp zijn. Gebruik altijd een scherpe snoei- of heggenschaar. Je mag deze siergrassen ook voor de winter afknippen maar dan mis je het mooie winterbeeld van de wuivende, gele halmen.

Groenblijvende siergrassen

Siergrassen die wintergroen zijn, hoef je in de regel niet te snoeien. Verwijder aan het eind van de winter de beschadigde en lelijke bladeren. Sommige wintergroene siergrassen zoals Festuca, mag je eventueel wel helemaal afknippen.

siergrassen afknippen

Pol splitsen

Na het snoeien kun je eventueel je pol siergras splitsen.  Neem een pol die een jaar of drie oud is en hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein want dan is de kans op succes kleiner. Is het hart van de plant kaal, dan kun je dit stuk weggooien. Plant de gedeelde pollen op enige afstand van elkaar opnieuw uit.

Bekijk hier 5 mooie siergrassen voor jouw tuin!

Lees meer  Maak je tuin klaar voor vakantie!