Net als andere Gleditsia’s loopt Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ relatief laat uit; pas eind april-begin mei verschijnen de bladeren aan de boom. Maar dan is het meteen ook feest, want het jonge blad is felgeel van kleur. Vandaar de naam ’Sunburst’. Door deze vrolijke bladkleur is de boom vooral in het voorjaar een blikvanger. Vervolgens verkleuren de bladeren langzaam naar geelgroen waardoor hij in de zomer minder in het oog springt.

Overigens is ook het sint-janslot – de jonge uitlopers die na 24 juni worden gevormd – felgeel, wat ook weer even een kleurige aanblik oplevert. Maar niet getreurd, ook in de zomer is Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ door zijn mooie groeivorm en de fraaie geveerde bladeren nog steeds aantrekkelijk. In de herfst verkleuren deze, voordat ze naar beneden dwarrelen, naar goudgeel – ook heel mooi! Van de bloei moet deze Gleditsia het niet hebben. De korte, witgroene bloemaren die in mei-juni verschijnen zijn onopvallend. De bloempjes zijn echter wel erg in trek bij honingbijen die vooral ’s avonds afkomen op zowel de nectar als het stuifmeel. De bloei duurt kort, maar bij mooi weer zijn zwermen bijen druk bij de bloemen in de weer wat je kunt horen aan het gegons in de kroon. Wil je de bijen helpen, dan is Gleditia triacanthos ’Sunburst’ dus een goede keuze!

Groeivorm Gleditsia

Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ wordt uiteindelijk 8-10 m hoog en is daarom vooral geschikt voor (middel)grote tuinen. De kroon heeft een ronde, losse groeivorm en is enigszins transparant, waardoor hij slechts lichte schaduw geeft. Het voordeel is dat het gazon of een border onder deze kroon geen probleemplekken vormen omdat ze voldoende licht krijgen.

Lees meer  Hydroponie: Alles over planten op water

Waar planten?

Staat deze boom in de wind dan kan er nog weleens een tak uitbreken; het beste is dan ook een enigszins beschutte plek. Gleditsia is een lichtminnende boom, dus plant hem dan ook op een zonnige plek. Wat betreft de grondsoort doet hij niet moeilijk; belangrijk is wel dat de grond goed doorlatend is en liefst humeus. Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ groeit ook op droge zandgrond en verdraagt zelfs natte voeten, als hij maar niet te lang met zijn wortels in het water staat. Je kunt hem ook als natuurlijke zonwering in of bij het terras planten, want hij verdraagt verharding goed. Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ is verkrijgbaar als hoogstam en als meerstammige boom. Hoewel deze boom goed winterhard is, kunnen jonge exemplaren in een strenge winter wat vorstschade oplopen.

Wat je misschien nog niet wist

* De volksnaam van Gleditsia triacanthos is valse christusdoorn. De cultivar ’Sunburst’ heeft geen doorns maar Gleditsia triacanthos wél. Triacanthos betekent dan ook driedoorn en dit verwijst naar de drievoudig vertakte takdoorns die bij de soort vaak voorkomen op de stam en twijgen.

* In tegenstelling tot de soort geeft ’Sunburst’ geen zaadpeulen. Jammer want deze 30-40 cm lange, enigszins gekronkelde peulen die in het najaar roodbruin kleuren zijn erg decoratief.

* Gleditsia behoort net als lupinen en lathyrus tot de vlinderbloemigen.

* Valse christusdoorn kan maar liefst 150 jaar oud worden. Deze leeftijd zullen de cultivars waarschijnlijk niet halen…

* Maart is een prima tijd om een boom te planten!

Gleditsia tracanthos 'Sunburst'

Andere mooie cultivars

’Rubylace’
Heeft een mooie gegroefde stam, en bladeren die bij uitlopen roodbruin en later in het seizoen bronsgroen zijn. Hoogte: 8 m

’Skyline’
Deze snelle groeier heeft donkergroen blad, geen doorns en een goudgele herfstkleur. Hoogte: 15-20 m

 

Lees meer  Showtuin met islamitische invloeden

Lees ook: Waarom kiezen voor een Witte Himalayaberk