Deze showtuin – gezien op de vorige editie van de Chelsea Flower Show – valt op door de islamitische invloeden. Zoals het stervormig waterelement waar vandaan waterkanaaltjes naar alle hoeken van de tuin lopen. Inspiratie voor deze showtuin haalde de ontwerper uit een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Noord-Irak.

Het ontwerp van deze showtuin werd gemaakt door Tom Massey, een nog jonge maar zeer getalenteerde ontwerper uit Londen. Als student won hij in 2016 maar liefst twee SGD Student Designer awards. De showtuinen die hij in 2016 en 2017 ontwierp voor de RHS Hampton Court Flower Show scoorden ook hoge ogen; beide werden bekroond en de eerste werd zelfs verkozen tot ‘Best Conceptual Garden’.

Met The Lemon Tree Trust Garden maakte Tom Massey zijn debuut op Chelsea. Ook nu met succes want deze showtuin werd bekroond met Silver-Gilt, de op een na hoogste onderscheiding. The Lemon Tree Trust – de sponsor van deze tuin – is een stichting die vluchtelingen ondersteunt bij het creëren van tuinen waarin ze zelf groenten, fruit en bloemen kunnen opkweken. Behalve dat ze hieruit kunnen oogsten, werkt het tuinieren ook heel therapeutisch en zorgt het voor meer saamhorigheid.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

Innovatiemuur

Tom Massey: “Toen ik met de Lemon Tree Trust vluchtelingenkamp Domiz bezocht, zag ik met eigen ogen de vindingrijkheid en veerkracht van de bewoners die tuinen creëren in een ongelooflijk moeilijke omgeving. Het was duidelijk hoe belangrijk deze groene plekken voor hen waren. Tuinbouw maakt het echt mogelijk om het welzijn van mensen te verbeteren en ik ben er trots op om dit te verbeelden in mijn eerste Showtuin op de RHS Chelsea Flower Show.”

Lees meer  Mooie borders

De onverwachte schoonheid die de ontwerper in het kamp ontdekte, gebruikte hij als inspiratiebron. Zo kwam hij op het idee van een ‘innovatiemuur’, waarbij alledaags afvalmateriaal zoals oude blikken en plastic flessen gebruikt zijn om bloemen, groenten en kruiden in te kweken. Een ander gedeelte van deze innovatiemuur bestaat uit op elkaar gemetselde betonbakken, waarin ook ruimte is voor allerlei planten. Praktisch en nuttig, zo’n groene wand, en bovendien oogt het heel aantrekkelijk.

Ook heel aantrekkelijk is de overige groene aankleding van deze tuin. Gekozen is voor droogteresistente planten die in de regio van vluchtelingenkamp in Noord-Irak veel voorkomen, zoals vijgen, citrusbomen en granaatappels maar ook zijn opvallend veel kleurige bloemen. De toegepaste materialen bestaan vooral uit beton en staal; deze basic materialen worden vaak gebruikt in vluchtelingenkampen.

1 Mooi doorkijkje

Twee oude, grillig gevormde granaatappelbomen (Punica granatum) vormen samen een mooi doorkijkje. Het oogt heel natuurlijk, maar het is uiteraard geen toeval dat dit zo’n prachtig plaatje oplevert; de bomen zijn ongetwijfeld met zorg gepositioneerd.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

2 Islamitische patronen

Dat deze showtuin de sfeer van het Midden-Oosten ademt, komt onder meer door de schermen in het paviljoen die zijn geïnspireerd op traditioneel islamitische patronen. De vorm van het waterelement verwijst naar de vijfpuntige ster die voorkomt in het symbool van de Islam.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

3 Koele zitplek

Een zitplek in de schaduw is in een warm klimaat onmisbaar. Hier kun je heerlijk zitten in het fraai ontworpen paviljoen waarbij het groendak voor extra verkoeling zorgt; de beplanting voorkomt immers dat de zon de hele dag op het dak staat te branden. Ook de waterpartij – waar de verschillende waterkanaaltjes op uitkomen – zorgt in het paviljoen voor een aangename temperatuur.

Lees meer  Waarom kiezen voor een Witte Himalayaberk

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

4 Droogteresistente planten

Planten die van warmte houden en bestand zijn tegen droogte doen het goed in een zonnig gelegen grindtuin, zoals hier. Venkel (Foeniculum vulgare) en jonkerlelie (Asphodeline lutea) voelen zich hier helemaal thuis. Beiden vaste planten hebben gele bloemen; bij venkel staan de bloempjes in platte schermen aan het eind van de stengel, bij jonkerlelie heeft lange, opstaande aren met stervormige bloemen. Venkel is bovendien een heerlijk kruid dat vaak gebruikt wordt in de Arabische keuken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

5 Waterkanaaltjes

In een warm klimaat zoals in het Midden-Oosten zorgen waterkanaaltjes in de tuin vaak voor heerlijke verkoeling. Het stromende water is ook nog eens leuk om naar te kijken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

6 Paars met wit in de showtuin

Sieruien, salie en zeekool (Crambe maritima) vormen hier een mooie paars-witte combinatie. Stuk voor stuk sterke planten, die eenmaal geplant weinig onderhoud vragen. Sieruien zijn zomerbloeiende bollen die je in het najaar plant, die je na de bloei in de grond kunt laten zitten en waar je vervolgens nog jaren plezier van hebt, als je het blad tenminste rustig laat afsterven voordat je het weghaalt. Salie en zeekool zijn makkelijke vaste planten waarvan de bloemen bovendien in trek zijn bij bijen en vlinders. De bladeren van zeekool zijn eetbaar en smaken – niet verwonderlijk – enigszins naar kool.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

7 Verticale moestuin

Door verticaal te tuinieren is het ook zonder de je een lapje grond hebt, toch mogelijk om kruiden, groenten en bloemen te telen. Ook hoef je daar geen groot budget voor te hebben; want petflessen, blikken en een oude regengoot zijn een prima alternatief voor fraaie hangbakken of kant-en-klaar systemen voor een verticale tuin. Links op de foto is nog net een ander gedeelte van deze verticale moestuin te zien. Hier zijn op elkaar gemetselde betonbakken beplant met allerlei planten, waaronder bieslook.

Lees meer  Grootste groene gevel ter wereld in België

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

8 Citroenboom

Prachtig, deze indrukwekkende citroenboom vol sappige vruchten! Zo’n citroenboom ofwel lemon tree komt veel voor in het Midden-Oosten en verwijst ook naar de Lemon Tree Trust, de sponsor van deze showtuin. Dit prachtige exemplaar is overigens ook gebruikt in een Chelsea Showtuin in 2017.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

9 Vijgenboom op stam

De metalen bak waarin dit vijgenboompje op stam staat is waarschijnlijk geïnspireerd op een olievat dat in arme landen vaak wordt hergebruikt, bijvoorbeeld om er planten in te laten groeien. Rond de voet van de vijg staat tijm dat mooi over de rand heen groeit.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

10 Rotsblok

Deze afgeplatte rotsblok tussen de beplanting oogt decoratie en vormt meteen ook een eenvoudig zitelement. Raken je voeten dan de tijm en het kattenkruid langs het pad dan verspreiden deze een heerlijk aroma.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

Lees ook: Eigentijdse eco-daktuin – Chelsea Flower ShowTraditioneel Engels – Chelsea Flower Show