Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan verduurzaming. Het is hartstikke leuk om je tuin klimaatneutraal te maken door op zoek te gaan naar de juiste duurzame oplossingen. Wij hebben enkele eenvoudige, praktische en effectieve oplossingen voor je waarmee je jouw tuin klimaatneutraal maakt. Wie ga jij inspireren met je duurzame tuin?

Circulaire materialen

In de circulaire economie worden grondstoffen en materialen steeds een nieuw leven ingeblazen. Dit is ook uitstekend mogelijk in de eigen tuin. Zo kun je mooie (bouw)materialen vinden in bijvoorbeeld de lokale Facebookgroep of op Marktplaats. Die mooie overkapping die je wilt maken kun je net zo goed maken van hergebruikt hout en voor dat terras dat je in je hoofd hebt kun je waarschijnlijk prachtige tweedehands tegels kopen. Jij voorkomt zo niet alleen dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn. Je draagt ook bij aan de circulaire economie en bent stukken goedkoper uit!

Regenwater opslaan

Kies voor zo min mogelijk verharding in de tuin, zodat je regenwater direct opslaat in de grond. Of zorg voor een opslagtank waarin je het regenwater kunt bewaren. Als je een kleine tuin hebt en graag een terras plaatst, kies je het liefst voor doorgroeistenen. Deze zijn namelijk waterdoorlatend. Ook een groen dak op je schuur of overkapping kan veel bijdragen. Op deze manier blijft het gevallen regenwater langer beschikbaar voor je planten en heb je geen kostbaar drinkwater nodig om je planten in leven te houden. Daarnaast trekt jouw groene tuin veel insecten en vogels aan.

Fijne plek voor insecten en dieren

De planten die je in de tuin plant hebben invloed op de biodiversiteit. Kies bijvoorbeeld voor planten en bloemen die bijen en vlinders aantrekken, zoals een heerlijk geurende vlinderstruik. Hierdoor wordt je tuin niet alleen een heerlijke plek voor insecten, maar ook voor jezelf. Zelfs bij weinig plek, zoals op een balkon, kun je hieraan bijdragen door verticaal te tuinieren.

Lees meer  Steeds de juiste combinaties borderbeplanting gebaseerd op de tuinsituatie en

Zelf energie opwekken

Is het mogelijk om zelf energie op te wekken in de tuin? Misschien is er ruimte op het dak van jouw schuur of een ander plat dak. Je zult merken dat er al snel genoeg ruimte is om ongeveer een kwart van je totale energieverbruik mee op te wekken. Dit is meer dan genoeg om de tuinverlichting en vijverpomp het hele jaar door energieneutraal te gebruiken. Voor de overige energie kun je energie vergelijken en kiezen voor de meest groene aanbieder.

Stekjes planten en zaden verzamelen

Je hoeft jouw planten echt niet in het tuincentrum te kopen. Verzamel stekjes van planten van jouw buren of vrienden die je graag zelf in de tuin zou hebben. Ook zaden zijn op veel plekken gewoon vrij verkrijgbaar. Zaadjes van bloeiende sierplanten laten zich vaak erg makkelijk zaaien. Heb je nog ruimte over voor een eigen moestuin? Kies dan voor groenten die je veel eet, zodat jij een deel van je eigen groenten zelf kunt kweken. Denk aan tomaten, courgettes of pompoenen.