De sierlijke bloemen van lavendel verspreiden de geur van de zomer en halen de Provence een stukje dichterbij. Geen wonder dat deze halfheester zo razend populair is! Hij heeft wel wat liefde en aandacht nodig, maar dan heb je er ook jarenlang plezier van.

De nectarrijke bloemen worden druk bezocht door bijen en vlinders.

Familie van?

Echte lavendel (Lavandula angustifolia) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), waartoe ook kruiden als echte tijm (Thymus vulgaris), citroenmelisse (Melissa officinalis), echte marjolein (Origanum majorana) en echte salie (Salvia officinalis) behoren. Oorspronkelijk komt lavendel uit Zuid-Europa, waar de plant groeit op rotsige, kalkrijke hellingen.

Verwerk wat lavendelbloemen, samen met bonenkruid, salie en dille in een lekkere kruidenboter.

Winterhard & wintergroen

Lavandula angustifolia is de meest winterharde soort lavendel die er is, dat maakt hem heel geschikt voor tuinen in ons klimaat. De sterk vertakte plant is een laagblijvende halfheester, wat wil zeggen dat hij kruidachtige stengels heeft met een houtige basis. Van juli tot september verschijnen in het geurende struikje de bekende violetblauwe bloemen. Deze lavendel wordt circa 40 tot 80 cm hoog en is wintergroen, wat wil zeggen dat hij met zijn grijsgroene blad ook in de winter sierwaarde heeft.

De bloemen geuren sterk kruidig, houtig en aromatisch. Maak er geurbuideltjes van, voor in de kledingkast.

Lavendel: paarse geurbom

Het zusje van

Andere bekende soorten van het Lavandula-geslacht zijn kuiflavendel, ofwel Franse lavendel (Lavandula stoechas) en hybridelavendel (Lavandula x intermedia). Die eerstgenoemde is te herkennen aan het pluimpje bovenop de bloemaar. Je vindt hem bij het tuincentrum tussen de kuipplanten; deze plant is dan ook niet goed winterhard, maar trekt wél alle aandacht op het terras. Lavandula x intermedia, ook wel lavandin genoemd, is een hydbride van Lavandula angustifolia en Lavandula latifolia. Deze planten bevatten veel etherische oliën en worden in de Provence vaak gekweekt, ze geuren heel sterk. Ze groeien wat breder uit en worden vaak in vakken aangeplant, maar zijn helaas matig winterhard.

Lees meer  Rudbeckia 'Autumn Sun'

Kook de jonge bladpunten mee in de soep of maak er lavendelolie of lavendelkoekjes van. 

De juiste plek

Lavendel houdt van een zonnige plek op het zuiden en groeit idealiter op zanderige leemgrond met een pH-waarde tussen de 6 en 8 (kalkrijk). De plant zal op andere grondsoorten ook prima gedijen, zolang de grond maar goed gedraineerd is en niet te zwaar. Geef lavendel geen extra mulch of compost. Ga je hem in een bloembak planten? Zorg dan voor een optimale waterafvoer en kies voor speciale kruidengrond, die is wat zanderiger en minder voedingsrijk.

De wortelkluit is zo groot als ongeveer twee derde van de hoogte van de plant.

Hoe houd ik lavendel mooi?

Een goede snoei zorgt ervoor dat je wel zeven jaar kunt genieten van je lavendelplanten. Het niet goed bijhouden wordt genadeloos afgestraft: het struikje krijgt onderin kale takken en wordt binnen een paar jaar lelijk. Snoei de plant daarom altijd in april, zodra het jonge groen verschijnt. Knip hem flink in, maar zorg dat je niet in het hout knipt, anders heb je de kans dat hij niet meer uitloopt. Een tweede snoeibeurt vindt plaats in augustus, na de bloei. Dit komt neer op het fatsoeneren van de plant door de bloemen weg te knippen en de plant wat in model te knippen.

Ga je lavendel verplanten? Zorg dan dat je de hele kluit meeneemt en deze ruim rondom uitsteekt.

Lees ook: