De easy going Heuchera is een echte allemansvriend: deze plant groeit gemakkelijk, stelt weinig eisen aan de bodem en komt bovendien uit zó’n veelzijdige familie, dat er voor iedereen wel wat bij zit. Houd jij van een frêle bloeiwijze? Of juist van knallende bladkleuren? Je vindt het allemaal bij het purperklokje.

Familie van?

Heuchera (purperklokje) is een geslacht uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae), een familie waartoe ook de Astilbe, Bergenia, Darmera, Rodgersia en Tiarella behoren. Er zijn zeker 53 verschillende soorten Heuchera’s bekend, die groeien in verschillende ecotopen. Precies de reden dat het uiterlijk van de verschillende soorten zo verschillend is. Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de talloze cultivars (waaronder hybriden), in allerlei uiteenlopende vormen, bloemkleuren en bladkleuren. En zo is er voor elke standplaats wel een passende Heuchera.

Sommige Heuchera’s hebben fluwelige bloemstengels, zoals H. ‘Brownfinch’.

Net als moeder

Het purperklokje is een veelzijdige vaste plant met sierlijk, hartvormige blad en een ijle bloeiwijze. De plant is volledig winterhard en tijdens zachte winters behoudt hij zelfs zijn blad. Dat is een feest, want de kleurrijke bladeren zijn bij sommige cultivars nog opvallender dan de bloemen zelf! De ijle bloemen op hoge stelen verschijnen tussen april en september (afhankelijk van het soort) en zijn meestal wit of crème van kleur, soms met een zweem roze erin en soms volledig rood. De bloemkleur verraadt de oudersoorten: zo weet je dat er met een rode bloem iets in zit van Heuchera sanguinea.

De bloemen als luchtige wolkjes zijn perfect om te verwerken in boeketten.

De juiste plek

De Heuchera kan solitair aangeplant worden of gecombineerd met andere vaste planten in de border. Qua grondsoort is de plant nauwelijks kieskeurig, al staat hij bij voorkeur op een bodem die in de zomer voldoende water vasthoudt en in de winter goed draineert. Over het algemeen houdt de Heuchera van gefilterd zonlicht en niet van felle middagzon, maar er zijn Heuchera’s voor in de zon, maar ook voor in de lichte schaduw. Zet je hem in de felle zon? Houd er dan rekening mee dat hij ook om meer water vraagt.

Lees meer  Viola cornuta 'Lilacina'

Over het algemeen geldt: hoe lichter het blad, hoe beter hij schaduw verdraagt.

Heuchera

Verzorging

Je kunt het purperklokje een goede start geven door wat compost of tuinaarde door de tuingrond te mengen. In principe blijft het sierlijke blad in de winter aan de plant, maar bij strenge winters kan het wel lelijk worden. Knip het blad in het voorjaar af en al snel verschijnt er weer nieuw blad. Merk je dat je Heuchera na 2 à 3 jaar boven de grond uit groeit, met kale stengels onderin tot gevolg? Dan is het tijd om de plant in het voor- of najaar te delen en opnieuw uit te planten.

Larven van de taxuskever knagen graag aan de wortels. Verwijder aangetaste planten en zet bodemaaltjes in.

Bonte Heuchera-parade

Sommige purperklokjes zijn wat meer ingetogen, maar er zijn ook bonte types bij…

  • H. ‘Pink Panther’ heeft metallicachtig rozepaars blad.
  • H. ‘Circus’: wijnkleurige aders lopen over de goudgele bladeren.
  • H. ‘Pinky Panky’ is een opvallende verschijning, met zijn zilverkleurige bladeren met roze schijn en witte vlekken.
  • Bij H. sanguinea ‘Bressingham’ trekt niet het blad de aandacht, maar de rode bloemen op hoge stelen.
  • H. ‘Happy Easter’ heeft the best of both worlds: hij heeft aantrekkelijke bruinroze bladeren met groengele randen én de bloei is magnifiek, roze.

De zogenoemde ‘wortelbladeren’ zitten met een lange steel direct vast aan de wortels.