In die fijne plantencollages op Instagram en Pinterest heb je ze vast wel eens voorbij zien komen: planten op water in een mooi vaasje. Hydroponie, noemen we dat. Alle aandacht gaat uit naar de wortels en dat is fascinerend om te zien!

Heb je het wortelgestel van een plant weleens van dichtbij bekeken? Waarschijnlijk niet, want doorgaans zit die verstopt onder een dikke laag aarde. Zonde eigenlijk, want wanneer die wortels in een vaas, flesje of potje tentoongesteld staan, kun je niet alleen genieten van de groene bladeren, maar ook van het groeiende wortelstelsel dat zich in het water vormt. Een fijne bijkomstigheid is dat kamerplanten op water weinig aandacht vereisen.

Voordeel van planten op water

Het voordeel van een plant die op water groeit, is dat je veel meer planten kwijt kunt dan normaal met potten; een vaasje neemt immers veel minder ruimte in beslag. Een welkome aanvulling dus voor in jouw urban jungle! Je krijgt geen vieze vingers van het oppotten, want er komt geen aarde aan te pas, en je lucht wordt gezuiverd door de bladeren. Bovendien is de verzorging van hydroponie planten op water weggelegd voor iedereen. Waar je normaal misschien een plens te veel of te weinig geeft (oeps), kun je een plant op water niet verpesten: de plant haalt alle voedingsstoffen uit het water, waardoor hij nauwelijks verzorging nodig heeft. Een enkele keer het water verversen, is alles wat jou te doen staat. Maar dat komt niet op een week meer of minder. In feite heb je er geen omkijken naar, al denken wij dat je dat écht wel zal doen!

Kunnen alle planten op water?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie, maar je kunt het met alle planten proberen. Zie je dat een plant slap gaat hangen of gele blaadjes krijgt, dan zet je hem gewoon weer terug in de potgrond. Bekijk het kadertje voor een top 10 van geschikte planten. Wil je meteen een grote plant op vaas hebben staan? Planten op water groeien niet zo snel, dus kies dan bij voorkeur  een bestaande plant met kluit, in plaats van een stekje.

Hydroponie planten verzorgen

Zolang het water helder blijft en de wortels onder water blijven staan, hoef je niets te doen. Eens in de drie à vier weken zul je het water moeten verversen. Was meteen de vaas schoon en spoel de wortels een keer af. Vul het vaasje met schoon bronwater. Je kunt ook kraanwater gebruiken, maar voeg dan wel een druppel plantenvoeding toe, kraanwater mist namelijk de belangrijke mineralen die bronwater wel bevat.

Plant op water zetten

* Haal de kluit uit zijn pot en spoel de aarde van de wortels van de plant. Als de aarde niet makkelijk loslaat, kun je de plant even laten weken. Tip: zet een emmer in je gootsteen, anders raakt je afvoer misschien verstopt van al die aarde.
* Vul een pot of vaas tot de helft met water.
* Plaats de plant met zijn schone wortels in de pot of vaas. Zorg dat de bladeren het water niet raken.
* Ververs elke drie à vier weken het water.

Stekje op water zetten

Heb je wel eens een plantje gestekt? Dan heb je al eens kennis gemaakt met hydroponie, want bij deze methode zet je eigenlijk een grote stek in het water, die vervolgens gaat wortelen.
*Snijd een flinke tak van jouw plant naar keuze en kerf vlak onder het blad een inkeping.
*Vul een mooie vaas (liefst in flesvorm, dan blijft de tak mooi rechtop) met bronwater op kamertemperatuur.
*Ververs elke drie à vier weken het water.

10 x geschikte planten voor hydroponie

1 Anthurium
2 Clusia
3 Begonia
4 Graslelie (Chlorophytum)
5 Syngonium
6 Lepelplant (Spathiphyllum)
7 Vioolbladplant (Ficus lyrata)
8 Monstera ‘Monkey Mask’
9 Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
10 Philodendron