Zonder dat je het merkt, zweven er in huis allerlei schadelijke stoffen rond. Die stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen zijn afkomstig van bouwmateriaal en verf, maar ook bijvoorbeeld van elektrische apparatuur en vloerbedekking. Ventileren helpt, maar kamerplanten dragen ook bij aan een gezonder binnenklimaat.

Die vieze lucht in huis kan echt wel gevolgen hebben voor je gezondheid. Sommige mensen krijgen er hoofdpijn van, raken vermoeid, krijgen last van de ogen of van een droge mond en je kunt zelfs meer last krijgen van allergieën. Een betere luchtkwaliteit zorgt er daarentegen voor dat je hersenen actiever zijn en je geconcentreerder kunt werken. Dus ook op kantoor en op je thuiswerkplek is het belangrijk om de luchtkwaliteit te verbeteren en kamerplanten kunnen je daarbij helpen, zo dragen ze bij aan je gezondheid. 

Win-win!
Bepaalde kamerplanten zijn heel efficiënt in het zuiveren van de lucht. Met hun bladeren nemen ze schadelijke deeltjes op en transporteren die naar hun wortels. Het mooie is dat micro-organismen in de bodem, dus in de potgrond, de schadelijke verbindingen afbreken en omzetten in voedsel voor de plant. Win-win dus! En eigenlijk wordt het nog mooier want bij dit hele proces komt waterdamp vrij die de luchtvochtigheid verhoogt. Planten zorgen er bovendien voor dat CO² in de lucht wordt omgezet in zuurstof.

Zo profiteer je optimaal van je kamerplanten:

 • Zet 2 planten per 10 m²
 • Gebruik verschillende soorten, als je wat minder plek hebt is een hydroponie plantje een leuke optie
 • Groot blad is het meest effectief
 • Planten die op een lichte plek staan, zuiveren de lucht beter dan planten die op een donkere plek staan
 • Haal af en toe het stof van bladeren
 • Besproei je planten regelmatig met water
Lees meer  In 5 stappen een tiptop border

Tip
Ook al zuiveren je kamerplanten de lucht, ventileren blijft belangrijk dus zet ook in de winter af en toe een raam open en laat die verse lucht binnenstromen.

Kamerplanten zuiveren je lucht

Luchtzuiverende toppers
Bepaalde kamerplanten zijn beter in het zuiveren van de lucht dan andere. Dit zijn echte toppers!

 • Goudpalm of areca palm
  De botanische naam is Dypsis lutescens. De plant behoort tot de palmachtigen en wordt in Zuid-Amerika uit zaad opgekweekt. Deze snelle groeier is gemakkelijk te verzorgen en werkt sterk luchtzuiverend.
 • Klimop of hedera
  Deze gemakkelijke hangplant maakt lange ranken en is verkrijgbaar met groen en met bont blad. Een van de beste luchtzuiverende planten.
 • Asplenium
  Een telg uit de streepvarenfamilie. Kies bijvoorbeeld de variant Asplenium Crispy Wave met sierlijk blad. De plant staat niet graag in de volle zon, dus zet hem iets verder van het raam af.
 • Calathea
  Een plant die in magazine Happy Plants vaker langs komt, omdat het blad zo mooi is. Dankzij de luchtzuiverende eigenschappen levert Calathea dus ook nog een positieve bijdrage aan je gezondheid!
 • Kentiapalm
  Ook bekend onder de naam Howea forsteriana. Een ideale bedrijfsplant omdat de kentiapalm niet schrikt van (matige) temperatuurschommelingen en dat is handig voor op kantoor waar in het weekend niet gestookt wordt.
 • Drakenplant
  Dracaena haalt trichloorethyleen uit de lucht, een oplosmiddel dat onder andere in verf en lijm zit maar ook voorkomt in luchtverfrissers. Deze plant wil je dus wel in huis hebben!
 • Krulvaren
  Nephrolepis is een sterke luchtzuiverende plant die lekker weelderig groeit en ook verkrijgbaar is in groot formaat. Geef water aan de zijkant in de pot, anders wordt het hart van de plant kaal.
 • Phlebodium blue star
  Een varen met heel aantrekkelijk, blauwgroen blad. Heel geschikt voor de slaapkamer of badkamer, maar de plant houdt niet van de volle zon en ook niet van kou en tocht. Halfschaduw is prima.
 • Verder zorgen nog veel meer planten voor een goede luchtkwaliteit waaronder Sansevieria, Spathiphyllum (lepelplant), graslelie, zoals Chlorophytum Atlantic, en Monstera (gatenplant). Meer info over luchtzuiverende planten vind je op www.airsopure.nl. Te koop in het betere tuincentrum.
Lees meer  Gratis de maand juli van de Jaarplanner lezen

Bron: Tuinseizoen-special magazine Happy Plants
Bestel jouw exemplaar online via www.vipwinkel.nl
Kamerplanten zuiveren je lucht