Wil je een nieuw veldje aardbeien aanleggen, dan is augustus daar de beste tijd voor! Je kunt plantjes kopen, maar als je al aardbeien hebt staan, stek je ze ook eenvoudig zelf.
De beste tijd om een nieuw aardbeienveld aan te planten is augustus. Zo hebben de jonge plantjes voldoende tijd om te wortelen en zullen ze komend jaar al hun eerste vruchten geven. Nog een jaar later zijn ze volop in productie, zodat je dan een flinke oogst mag verwachten.
Zelf stekken
Heb je al aardbeien staan, dan kun je die ook zelf stekken. Aardbeien vormen namelijk in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers, die heel gemakkelijk wortel schieten. Leid zo’n uitloper over de grond en zet hem vast met een krammetje. Op elke knoop waar een blad zit kan een nieuw plantje ontstaan. Als het voldoende wortels heeft gevormd, snijd je het plantje van de moederplant af en plant je het op een nieuwe plek. Aardbeien houden van vochthoudende grond, dus werk vooraf wat extra compost door het plantbed.
Tips:
• De plantjes die het dichtst bij de moederplant zitten zijn het sterkst. Dat zijn de beste exemplaren om uit te planten.
• Koop om de paar jaar nieuw plantmateriaal en start daarmee een vers aardbeienbed. Aardbeiplanten kunnen na een aantal jaren namelijk verzwakken door virusziekten; als je stekjes neemt van besmette planten loopt de productie terug.
Ik heb nu aardbeienplanten in de volle grond en heb van de uitlopers al plantjes gemaakt in een potje. Nu wil ik echter aankomend seizoen de aardbeien in Bato bakken gaan doen en dus niet meer in de volle grond. Hoe kan ik nu het beste de stekjes bewaren tot het voorjaar?
Wanneer mag je aardbeien uitdoen en vermeerderen?
Heb ik het goed begrepen dat ik nu stekken in potjes zet en ze bewaren tot begin oktober en dan uitplanten? Het zou jammer zijn als het mis gaat.
Ik heb reeds 1 aardbeiplantje in een grote bloempot laten groeien, maar ik zou deze graag in de volle grond willen planten. Wanneer zou ik dit het best doen? Kan ik dit nu nog doen, of houd ik het beter in de pot en plant het dan in het voorjaar in volle grond? En zijn de plantjes wintervast of moet ik ze beschermen tegen de vrieskou deze winter? Bedankt!
met pasen
Het is nu – begin oktober – een prima tijd om je aardbeienplant in de volle grond te planten. Door de nog relatief warme grondtemperatuur zal hij snel nieuwe haarwortels vormen, ook omdat het in het najaar vrij vochtig is. Aardbeienplanten zijn winterhard dus je hoeft deze niet tegen vorst te beschermen.
goedemorgen, ik heb een vraagje. Ik ben mijn aardbeienbed variëteit gariguette aan het vernieuwen. Ik ruim alle uitlopers en oude planten en verplaats het bed een aantal meter. Ik bemest het eerst en plant dan de sterkste en best gewortelde uitlopers. De oude planten gooi ik weg maar….de 100den uitlopers wil ik graag even bewaren en uitdelen aan buren, vrienden en familie. Hoe bewaar ik de jonge plantjes zonder ze in potjes te planten en hoelang kan dat? November is het plantseizoen hier in Midden Frankrijk.
Beetje vochtig maken , in een plastic zak stoppen, goed dicht knopen en in de vriezer steken. blijft maanden lang goedf.
Bij het bewaren is het belangrijk dat de wortels niet uitdrogen. De jonge uitlopers kun je het makkelijkst bewaren door ze met bosjes bij elkaar in een grote pot (met drainagegaten onderin) met vochtige aarde te zetten. Je kunt ze zo maandenlang bewaren, als de aarde tenminste niet al te nat wordt.
Hallo,ik had eind vorige maand zelf stekken van aardbeien geplant.Een 14tal dagen geleden viel het me op dat er een 3tal planten er wat mistroostig bijstonden.Ik graafde ze uit en tot m’n verbazing zat de potgrond vol met witte larven met bruine kop ca 1cm groot.Wat zijn dit en hoe kan men ze verdelgen?
Graag een antwoordje a.u.b.
Mvg,
Guy Genbrugge
dit zijn waarschijnlijk engerlingen larven van onder andere de meikever (die in Nederland het meest voorkomt en naast gras ook aan haarwortels van andere planten knabbelt). de larven verdelg je biologisch met insectparasitaire (etende) nematoden namelijk kleine aaltjes. niet te verwarren met de iets grotere plantparasitaire (etende) tot 1 cm grote aaltjes die samen met de engerlingen je complete tuin en omgeving hiervan ondergronds vernietigen! laat je adviseren bij een tuincentrum welke aaltjes te gebruiken. de meikevers kun je vanaf half april vangen door middel van opgehangen lampen met daaronder een bak met water en zeep. De kevers komen op het licht af, vallen in het water en verdrinken. wat naast het vangen van meikevers bij mijn tuin (1500 vierkante meter gras, 500 vierkante meter moestuin en 25 fruitbomen) hielp was de nematodenmix Heterorhabditis spp en Steinernema feltiae. deze bestrijding dood alle meikever-engerlingen bij kleine oppervlakken zoals een paar vierkante meter, maar geeft bij grote oppervlaktes een geleidelijk afbouw van de engerlingenpopulatie. Na de eerste behandeling gaat zo’n 40% dood. de bestrijding zal wel consequent 2 jaar achter elkaar plaats moeten vinden. mocht dit niet het gewenste resultaat bieden stuur dan een paar onbeschadigde evt. dode larven in een afsluitbaar potje (zo blijft die intact) op naar Biocontrole te Engelandlaan 52, 2391 PN Hazerswoude-dorp. dit bedrijf onderzoekt de larven en bepaald de beste bestreidingsmethode. vergeet niet uw naam, adres, e-mail en telefoonnummer plus een schrijven met evt foto van veroorzaakte schade mee te sturen