Wil je een nieuw veldje aardbeien aanleggen, dan is augustus daar de beste tijd voor! Je kunt plantjes kopen, maar als je al aardbeien hebt staan, stek je ze ook eenvoudig zelf.

De beste tijd om een nieuw aardbeienveld aan te planten is augustus. Zo hebben de jonge plantjes voldoende tijd om te wortelen en zullen ze komend jaar al hun eerste vruchten geven. Nog een jaar later zijn ze volop in productie, zodat je dan een flinke oogst mag verwachten.

Zelf stekken
Heb je al aardbeien staan, dan kun je die ook zelf stekken. Aardbeien vormen namelijk in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers, die heel gemakkelijk wortel schieten. Leid zo’n uitloper over de grond en zet hem vast met een krammetje. Op elke knoop waar een blad zit kan een nieuw plantje ontstaan. Als het voldoende wortels heeft gevormd, snijd je het plantje van de moederplant af en plant je het op een nieuwe plek. Aardbeien houden van vochthoudende grond, dus werk vooraf wat extra compost door het plantbed.

Tips:
• De plantjes die het dichtst bij de moederplant zitten zijn het sterkst. Dat zijn de beste exemplaren om uit te planten.
•  Koop om de paar jaar nieuw plantmateriaal en start daarmee een vers aardbeienbed. Aardbeiplanten kunnen na een aantal jaren  namelijk verzwakken door virusziekten; als je stekjes neemt van besmette planten loopt de productie terug.

Lees meer  Zware takken van fruitbomen steunen