Om een goede oogst van je appelbomen te garanderen, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Wintersnoei van de meeste appelbomen is heel eenvoudig:

Snoeien is gezond
Naast een goede oogst is snoeien belangrijk voor de gezondheid van fruitbomen, omdat de luchtcirculatie rond het blad en de vruchten erdoor verbetert. Hierdoor wordt de verspreiding van schimmelziektes voorkomen. Het is van groot belang om oude, overvolle takken te verwijderen, net zoals dood en ziek hout, en kruisende en over elkaar schurende takken. Deze geven allemaal een verhoogd risico op ziekten.

Twee keer per jaar snoeien
Appelbomen snoeien je twee keer per jaar, in de winter snoei je de dikke oude takken weg. Door de snoei in de winter ontstaat er vaak waterlot, daarom snoei je de bomen in juni nogmaals.

Waterloten
Waterloten zijn snelgroeiende twijgen die ontstaan aan een boom of struik als deze opeens de behoefte heeft om zijn bladoppervlakte te herstellen (bijvoorbeeld door snoeien). Je kunt deze beter verwijderen omdat je immers liever hebt dat de boom energie steekt in het vormen van vruchten (of zoiets).

Zo snoei je appelbomen:
Het doel is zo veel mogelijk sporen langs de takken te creëren. Sporen zijn korte stengels die gewoonlijk tussen de vier en zes sterke, gezonde bloemknoppen dragen, die op hun beurt vruchten produceren. Sporen stimuleren de plant om zijn energie in een beperkt aantal knoppen te steken wat de best mogelijke vruchtzetting geeft.

1. Snoei scheuten die in het voorgaande seizoen zijn gevormd terug tot vier tot zes knoppen vanaf de basis. Het oude hout herken je aan het kleurverschil: jonger hout heeft een zilvergrijze kleur, de oude takken zijn bruinachtig. Snoei net boven de knop en knip de tak schuin af zodat regenwater snel wegloopt.
2. Aan een jonge boom kun je de eindknop van elke tak laten zitten tot de gewenste taklengte is bereikt, van een oudere boom kun je de eindknop weghalen om de groei te stoppen.
Vruchtdragende sporen zullen zich in de buurt van de basis van de gesnoeide takken vormen.

Lees meer  Gereedschap verzorgen

Meer tips bij het snoeien van appelbomen? Kijk hier.
Bijna alle fruitbomen snoei je op dezelfde manier.