Om nieuwe planten in je tuin te zetten is april een ideale plantmaand. De grond is namelijk alweer wat warmer zodat planten snel aanslaan. Allerlei borderplanten kunnen nu de grond in, net als in pot gekweekte heesters en bomen en ook groenblijvende soorten, zoals buxus en coniferen.

Als je je border wilt aanvullen is april een ideale plantmaand. De meeste vaste planten staan nu met hun neuzen boven de grond, zodat je ziet waar eventueel iets weggevallen is of waar je nog ruimte hebt. Bovendien heb je nu bij de kwekers en tuincentra nog heel veel leuks om uit te kiezen.
Ook heesters en bomen kun je deze maand prima planten. Er is nu een ruim aanbod in pot, maar ook soorten uit de volle grond kun je nu nog in je tuin planten zolang ze nog niet in blad staan.

Groenblijvers

Voor soorten die ’s winters groen blijven is april een ideale plantmaand (net als september). Bij deze planten gaat de verdamping immers altijd door; daarom kun je ze het best aanplanten (of verzetten) als de grond wat warmer is, zodat ze snel nieuwe haarworteltjes maken. Wil je dus zo’n prachtige rododendron, Pieris of Photinia planten, buxusperken aanleggen of een coniferenhaag zetten, dan is april de beste maand om dat te doen!

Aanplanten

Bij aan- of verplanten is het altijd belangrijk dat de wortelkluit niet uitdroogt. Maak een ruim plantgat waar je wat extra potgrond doorheen mengt, zet de plant op de juist diepte, vul op met uitgegraven grond en druk die rondom goed aan. Geef daarna royaal water, zodat de grond goed rondom de wortels spoelt.
Kijk je nieuwe aanplant de komende weken geregeld even na: bij droog weer moet je waarschijnlijk nog af en toe gieten, zodat je nieuwe aanplant de beste start krijgt!

Lees meer  4 x witte rozen