De beukenhaag snoeien is geen moeilijke klus en toch gaat het bij veel mensen verkeerd. Hoe je de beukenhaag dan wel moet snoeien? En wanneer je dit het beste kunt doen? Dat lees je hier! 

Wanneer snoei ik de beukenhaag?

Je mag de beukenhaag snoeien vanaf eind mei, maar doe het in elk geval vlak voor de langste dag, dus vóór 21 juni. Tot de langste dag groeit de beukenhaag vrij snel, dus wanneer je al vroeg snoeit, bestaat de kans dat de haag al snel weer minder strak oogt en je drie keer per seizoen aan de slag moet. Niet erg misschien als je een kleine beukenhaag in je tuin hebt staan, maar wel als je hele landgoed omheind wordt door de beukenhaag.

De tweede snoeibeurt van de beukenhaag vindt plaats in oktober. De beukenhaag snoeien in de herfst, zorgt ervoor dat de haag mooi strak de winter ingaat.

Zo snoei je een beukenhaag in 4 stappen

Het snoeien van een beukenhaag is niet ingewikkeld. Volg deze eenvoudige stappen voor een strak en gezond resultaat:

1. Voorbereiding
Span eventueel een touwtje aan de bovenkant van de haag als leidraad voor een rechte lijn. Zorg dat je een handheggenschaar of elektrische heggenschaar bij de hand hebt.

2. Snoeien van de zijkanten
Begin met de zijkanten van de haag. Knip het uitlopend schot terug en werk in één vloeiende lijn van boven naar beneden.

3. Snoeien van de bovenzijde
Knip daarna de bovenzijde recht af, gebruik makend van het gespannen touwtje als richtlijn.

4. Taps toelopend snoeien
Laat de haag naar boven toe iets smaller worden. Zorg dat de bovenkant minstens tien centimeter smaller is dan de onderkant. Dit voorkomt dat de onderkant te weinig zonlicht krijgt, wat kaalheid in de haag kan veroorzaken.

beukenhaag snoeien met elektrische heggenschaar

 

Oude beukenhaag drastisch snoeien

Als je beukenhaag te hoog of te breed is geworden, of als je een verwaarloosde beuk wilt aanpakken, kun je deze flink terugsnoeien. Voor dikkere takken is het gebruik van een handzaagje aan te raden. De beste periode om dit te doen is in het voorjaar. De kale takken zullen snel weer nieuwe scheuten ontwikkelen. Na het snoeien is het verstandig om de haag wat mest te geven en een laag compost rond de voet te strooien.

Let op: Wanneer de bast van een beuk door ingrijpend snoeien plotseling aan direct zonlicht wordt blootgesteld, kan dit leiden tot schade door zonnebrand. Om dit te voorkomen kan je de stammen inpakken met jute.

Beukenhaag of haagbeuk?

De Nederlandse namen kunnen wat verwarring oproepen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus). Waar de haagbeuk namelijk zijn bruine blad zo goed als allemaal laat vallen, wordt de beukenhaag niet kaal omdat hij zijn herfstblad vasthoudt tot het nieuwe schot verschijnt. In de zon zal het blad een bronskleurige gloed vertonen, wat warmte toevoegt aan het winterpalet. Na het vlammende herfstkleurenspektakel is het meeste blad inmiddels afgewaaid.

Of je nu een beukenhaag of een haagbeuk kiest, beide soorten worden op dezelfde manier gesnoeid en leveren een bijdrage aan een groene tuin.

Beukenhaag planten

Je kunt een beukenhaag planten als het blad bruin is, van november tot eind maart als het niet vriest. Meestal worden planten uit de volle grond geleverd, met kale wortels. Die mogen absoluut niet uitdrogen, dus kuil ze eventueel in. Graaf een flinke sleuf en meng er compost door of speciale grond verrijkt met mycorrhiza’s. Dat zijn gunstige bodemschimmels, die in symbiose met planten leven en de opname van water en voeding gemakkelijker maken.

Voor een beuk zijn die bodemschimmels onmisbaar, maar ze zitten ook in de aanhangende grond rondom de kluit. Schud de planten dus niet uit, maar laat de wortels met aarde en al in het plantgat zakken. Trap de sleuf dicht en geef de haag water, zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Nieuwe beukenhaag snoeien

Na het planten ga je de nieuwe beukenhaag snoeien: knip een derde van de toppen terug, zo gaan de planten zich meteen vertakken en ontstaat er een mooie, dichte, bossige haag.

Veelgestelde vragen over het snoeien van een beukenhaag:

  • Wanneer moet ik een beukenhaag snoeien?
    Snoei de beukenhaag twee keer per jaar: de eerste keer in mei of juni, vlak voor de langste dag, en de tweede keer in oktober. Zo blijft de haag het hele jaar door strak en netjes.
  • Wat is de beste methode om een rechte beukenhaag te snoeien?
    Span een touw als leidraad langs de bovenkant van de haag. Gebruik een handheggenschaar of elektrische heggenschaar en werk in een vloeiende beweging voor een strak resultaat.
  • Hoe voorkom ik kale plekken onderaan de beukenhaag?
    Snoei de haag taps toelopend, waarbij de bovenkant smaller is dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de onderste delen voldoende zonlicht krijgen en dicht begroeid blijven.
  • Kan ik een oude, verwaarloosde beukenhaag drastisch terugsnoeien?
    Ja, dat kan. Het beste moment hiervoor is het voorjaar. Knip dikke takken terug tot gezond hout en bemest de haag na het snoeien om de groei te stimuleren.
  • Hoe voorkom ik schade door zonnebrand na snoeien?
    Als door drastisch snoeien de bast aan direct zonlicht wordt blootgesteld, kan deze verbranden. Pak de stammen in met jute om schade te voorkomen.
  • Wat is het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk?
    Een beukenhaag (Fagus sylvatica) behoudt zijn bruine herfstblad tot het voorjaar, terwijl een haagbeuk (Carpinus betulus) zijn bladeren verliest. Beide soorten worden op dezelfde manier gesnoeid.
  • Moet ik een nieuwe beukenhaag direct snoeien?
    Ja, snoei na het planten ongeveer een derde van de toppen terug. Dit bevordert vertakking en zorgt voor een dichte, bossige haag.
  • Welke gereedschappen heb ik nodig voor het snoeien van een beukenhaag?
    Gebruik een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar voor gewone snoei en een handzaag voor dikke, oudere takken. Zorg dat je gereedschap scherp en schoon is.
  • Wat moet ik doen met de snoei-afval van de beukenhaag?
    Het snoeiafval kan gecomposteerd worden of als mulch worden gebruikt in de tuin. Zorg er wel voor dat het afval vrij is van ziektes voordat je het hergebruikt.