We kennen allemaal het zoemende geluidje dat vaak te horen is als we in de zomer lekker in de tuin zitten. Dit geluidje komt van een bij die op zoek is naar een bloeiende plant om nectar en stuifmeel te verzamelen. Helaas zijn er door ziekte, pesticiden en gebrek aan voedsel steeds minder bijen in Nederland. Wat kan je zelf doen om de bij te helpen?

Beplanting
Bijen zijn dol op bloeiende planten en dan met name op kruidenplanten als tijm, lavendel en rozemarijn. Vooral kruiden die in groepjes staan zijn handig voor de bij, omdat hij dan efficiënt te werk kan gaan. Naast de kruiden behoren fruitbomen, frambozenstruiken en klimop tot de lievelingsplanten van de bij. Belangrijk: zorg dat je het hele jaar bloeiende planten in je tuin hebt, zodat de bij ook in de nazomer en herfst voldoende voedsel kan vinden.

Onderdak
Bijen bouwen hun nest vaak op beschutte plekken, bijvoorbeeld in holle bomen en onder de grond. Je kunt bijen door een bijenhotel te maken ook onderdak geven in je eigen tuin. Een bijenhuisje is eenvoudig te maken door bijvoorbeeld verschillende holle stengels in een wijnkistje te verzamelen of diepe gaten in een boomstammetje te boren. Hang het bijenhotel op een plek waar veel zon komt.

Bijenhotel

Bijenhotel

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin:

Lees meer  Dahliaknollen rooien