Een stadstuin in Berchem Antwerpen veranderde van een saai betegelde binnenplaatsje in een sfeervolle, multifunctionele leefruimte. Een verhoogde waterpartij met hardstenen zitrand vormt de blikvanger in de tuin en tevens het bordes voor de zwevende trap naar de eerste verdieping.

De vooraf vastgestelde wensen voor deze tuin:
1. multifunctionele buitenruimte passend bij de woning
2. geen strak en minimalistisch ontwerp
3. water in de tuin
4. trap naar terras op de eerste verdieping
5. mooi zicht op de tuin vanaf de eerste verdieping
6. voldoende groen in de winter

Multifunctionele leefruimte
Ontwerper Koen: ,,De ruimte is opgevat als één multifunctionele leefruimte, waarbij ik heb gekozen voor één centraal leefterras. Aangezien er vooral gegeten wordt op het bestaande terras op de eerste verdieping wordt de tuin hoofdzakelijk gebruikt als relaxruimte. Bij feestjes wordt er wel beneden gegeten. Aan dit terras is een waterpartij in blauwe hardsteen gekoppeld, deze is verhoogd tot zithoogte. Een aantal bloktreden vangen het hoogteverschil op. Ook doet de waterpartij dienst als bordes van waaraf de trap naar het terras op de eerste verdieping begint.

De waterpartij gemaakt van blauw hardsteen vormt de eyecatcher van de tuin. Het contrast tussen de ruwgekapte zijvlakken en de geschuurde bovenvlakken geven hem zijn eigen karakter. Om dit effect te krijgen is de waterpartij steen voor steen op de tekentafel ontworpen. Qua materiaalgebruik past de waterpartij perfect binnen het historische kader van de tuinmuren en de woning.

Verharding en beplanting
De beplanting probeert vanaf de buitenranden greep te krijgen op de ruimte. Verharding en beplanting wordt tandsgewijs in elkaar verweven. Ook zal de beplanting, waar ze kan, met de muren mee omhoog gaan. Daarom hebben we gekozen voor leibomen en klimplanten. De hoge tuinmuren zorgen samen met de leiplatanen voor de nodige privacy. Er is gekozen voor een aantal wintergroene structuurplanten. Met de plantenkeuze heb ik de schaduwsfeer extra proberen te benadrukken. Daarom is gekozen voor schaduwminnende planten.”

Lees meer  Moderne tuin met verhoogde vijver en golfgreen

Details

Soort: Binnenplaats
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: Noord|West

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl