Aan blad heb je in de herfst geen tekort. Veel gemeenten zetten in deze periode grote bladkorven neer waar je bladafval gratis kwijt kunt. Maar beter gebruik je het zelf:

Op de composthoop
Blad op de composthoop is heel goed, maar niet in grote hoeveelheden. Want een goede composthoop is opgebouwd uit verschillende laagjes.

vallend blad in de herfst

Blad in de border
Blad dat op het gras en het terras valt, gaat voor een groot deel tussen de planten in de border. Dat vormt een goede beschermingslaag voor het bodemleven en als het niet te koud is, gaat het verteringsproces bovendien gewoon door. In het voorjaar kun je het alsnog op de composthoop gooien.

blad in de tuin

Bladcompost maken
Bladcompost verschilt van ‘gewone’ compost, omdat je het maar half laat verteren. Doe  verschillende bladsoorten in een vuilniszak, strooi er een handje kalk in, giet er een gietertje water op, bind het dicht en prik er flink wat gaten in. Dat laatste is belangrijk, want zuurstof is nodig voor de vertering. Heb je een hakselaar, dan kun je het blad eerst nog fijner maken. In het voorjaar is het half verteerde blad mooi donkerbruin van kleur en prima te gebruiken als mulch in de border.

Bekijk hier meer tips bij het maken van bladcompost.

Lees meer  Tuinverlichting voor meer sfeer in de tuin