Een fijn klusje voor een zonnige herfstdag: blad ruimen voor op de composthoop.

Herfstblad in een border

In de borders vormt herfstblad een prima winterbescherming, en het verbetert de grond ook nog, dus daar laat je het gewoon liggen. Paden, terrassen en het gazon maak je wel vrij van herfstblad. Het is verleidelijk om al die bladeren zó op de composthoop of in je compostvat te gooien. Bladeren leveren prima compost op, dus op zich mogen ze best op de composthoop, maar houdt even een paar zaken in de gaten:

Het composteerproces in een composthoop verloopt goed als deze is opgebouwd uit dunne lagen organisch materiaal van verschillende herkomst en samenstelling.
Dode bladeren zijn relatief rijk aan koolstof, maar ook stikstofarm. Je hebt daarnaast ‘groen’ (stikstofrijk) organisch afval nodig, anders composteert het niet maar gaat het rotten.
Gooi blad niet als één dikke laag op je composthoop, maar wissel dunnere lagen bladeren af met ander organisch materiaal, zoals plantaardig (ongekookt!) keukenafval.
Hoe kleiner het blad wordt gemaakt, hoe sneller het composteerproces verloopt.
Als je een maaimachine hebt met opvangzak, dan kun je die heel goed gebruiken om je bladafval klein te hakselen. Je maait er simpelweg overheen. Strooi verder af en toe een handje kalk over je composthoop om het composteerproces te versnellen.

Herfstblad opruimen

Geschikt blad
Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier verteert heel snel en is snel om te zetten in bladcompost. Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop.

Lees meer  Bramen snoeien

Bladcompost in een vuilniszak
Heb je geen composthoop, dan kun je ook gemakkelijk in een vuilniszak bladcompost maken. Stop het herfstblad in een grote vuilniszak en voeg wat kalk toe om het proces te versnellen. Is het blad erg droog, giet er dan wat water overheen. Stamp het blad goed aan en knoop de zak dicht, prik er gaatjes in en zet de zak weg op een onopvallende plek. In het voorjaar is je bladcompost klaar voor gebruik!

tuinklusjes oktober

Bekijk hier meer tuinklusjes voor oktober.