De bekende Wisteria of blauweregen is een romantische klimmer die muren en pergola’s met zijn lange bloemtrossen overdekt. Maar niet alleen zijn bloei is royaal, ook zijn groeikracht is bijzonder onstuimig. Daarom snoei je hem niet alleen in de zomer; de winterperiode is hét moment voor de hoofdsnoei van deze klimmer.

Nut van een snoeibeurt

Blauweregen heeft echt enorm veel baat bij goed snoeiwerk. Een snelle snoeibeurt in augustus zorgt ervoor dat er volgend voorjaar extra bloemen verschijnen, een uitgekiende snoeimethode heeft echter nog meer resultaat. Net als bij alle klimplanten helpt snoeien ook om de plant onder controle te houden. En dat is echt wel nodig, want een blauweregen die het naar zijn zin heeft, kan heel hard groeien.

Zo snoei je een pas geplante blauweregen

1 Knip in de winter na het planten de hoofdtak terug tot op 75-90 cm en haal alle zijscheuten weg.

2 Maak in de zomer twee sterke zijtakken vast; kort zijscheuten in tot op 3 – 4 knoppen. Zo moedig je de plant aan om op het resterende stukje kortloten te vormen.

3 Rond half februari knip je die eerder ingekorte scheuten nogmaals terug, maar nu tot op ongeveer een vingerlengte. Zo blijven er 2 à 3 knoppen over. Bind de laagste takken horizontaal aan. In de winter kun je al goed zien wat er in het voorjaar uit de knoppen komt; de bloemknoppen zijn namelijk veel ronder dan de puntige bladknoppen.

4 Bind de hoofdtak en de gesteltakken aan, als je wilt dat de plant nog hoger en breder wordt. Neemt de plant al de maximale ruimte in beslag, dan kun je de nieuwe groei van hoofdtak en gesteltakken gewoon inkorten. Knip daarna alle jonge, eenjarige scheuten die op de gesteltakken zijn ontstaan, terug tot op zo’n 5 à 6 ogen – precies tellen is niet nodig, knip ze op ongeveer een handlengte (20 cm) af.

Lees meer  Perkrozen snoeien

blauweregen

Langs een muur 

Om een muur met blauweregen te laten begroeien, moet er een plant met een symmetrisch en stevig takkenstelsel gevormd worden. Van nature zal een pas geplant exemplaar aan de basis veel nieuwe scheuten vormen. Deze zullen er gezond uitzien, maar niet snel voor bloemen zorgen; daarom moet je ze afknippen zodat het onderste stuk van de stam kaal is. Kies de best geplaatste zijscheuten uit en maak deze losjes vast. Stevige horizontale draden op enkele centimeters afstand aan de muur zijn hiervoor het meest geschikt. Knip in februari deze aangebonden zijscheuten tot op 1 m terug. Een wintersnoeibeurt zorgt ervoor dat de takken dikker worden en in de zomer meer zijscheuten zullen produceren. In de zomer worden de zijscheuten tot 15 cm ingekort, maar als het nodig mocht zijn kunnen er een paar doorgroeien om een mooi takkenstelsel te krijgen. Kort in augustus de zijscheuten opnieuw in om te zorgen voor nieuwe zijscheuten en bloemen in het volgende jaar. Ga zo door tot de hele muur bedekt is.

Een pergola laten begroeien

Een pergola of boogconstructie is heel geschikt voor een blauweregen omdat de bloemtrossen dan sierlijk afhangen. Het is de kunst om de plant zo te snoeien dat de bloemtrossen ook echt boven je hoofd groeien. Om dat te bereiken moet de blauweregen langere zijtakken krijgen dan een plant die tegen een muur groeit, zodat deze langs beide kanten en over de pergola geleid kunnen worden. Laat de juiste zijscheuten de eerste paar jaar gewoon doorgroeien en maak ze op de gewenste plaatsen losjes vast, knip de overtollige scheuten af. Op deze manier ontstaat er een goed takkenstelsel. Maak de uitgekozen scheuten in waaiervorm vast langs de kanten en over de top. Deze scheuten zullen een frame vormen van sterke dikke takken, die zijscheuten gaan vormen. Knip iedere zomer de lange zijscheuten tot op 15 cm terug, gemeten vanaf de hoofdtakken.

Lees meer  Borderplanten terugknippen voor tweede bloei

Blauweregen op stam

Door op de juiste manier te snoeien, kun je ook een vrijstaande blauweregen op stam creëren. De bloemtrossen hangen dan mooi naar beneden. Begin met een jonge plant, het liefst een met maar één scheut. Knip alle scheuten die aan de basis verschijnen af en leid de hoofdstam langs een sterke rechte stok. Bind de plant goed aan maar niet te strak. Knip in de winter de top op een hoogte van ongeveer 2 m af. Op de bovenste 60 cm mogen drie tot vijf sterke zijscheuten blijven staan; die vormen straks de kruin. Knip alle andere scheuten af. Knip aan het eind van de zomer alle geselecteerde scheuten terug tot 60 cm en laat de zijscheuten aan deze takken zitten.  Hierna knip je ieder jaar in de maand augustus deze zijscheuten tot op 15 cm terug.

Blauweregen in pot

Een blauweregen in een pot kan door veelvuldig snoeien overdadig bloeien. Om dit te bereiken, moet je in het groeiseizoen iedere twee weken iedere nieuwe zijscheut tot op 15 cm terugknippen. Hoe meer je snoeit, hoe meer zijscheuten de plant ook zal maken. Met een beetje geluk zullen alle afgeknipte zijscheuten het volgend jaar twee tot drie bloemknoppen vormen. Verpot de blauweregen niet te snel, een iets te krappe pot bevordert de bloei ook. Als de plant werkelijk naar een grotere pot moet verhuizen, knip dan ook enkele wortels iets terug.