Bij sommige bomen en klimmers komt de sapstroom al rond de kortste dag op gang. Als je ze in januari of later snoeit, kunnen de wonden sterk bloeden en verzwakt de plant. Zomersnoei is bij deze soorten het beste omdat de snoeiwonden dan snel sluiten, maar een enkele tak verwijderen kan nog vóór de kerst.

De letters ABC vormen een handig ezelsbruggetje om de belangrijkste bloedende soorten te kunnen onthouden:

A Acer (esdoorn) bloedt gemakkelijk, snoei ruim vóór kerst. Let ook op het model, een brede groeier laat zich niet tot een opgaande vorm knippen.
B Betula (berk) kan een hoge boom worden, haal bijtijds wat van de onderste takken weg als je meer licht in de tuin wilt.
C Carpinus (haagbeuk, als haag en als boom) snoei je ruim vóór kerst. Als je een haag sterk wilt terugzetten, doe dat dan in twee jaar (één kant per keer).

Andere bloeders
Druiven (Vitis, ook siervormen) snoei je het best voor eind december. Ook een kiwi (Actinidia) snoei je bijtijds, net als de klimplant Actinidia kolomikta met roze en witte vlekken op het blad. De notenboom (Juglans) bloedt zo sterk dat je de snoei hiervan beter tot de nazomer uitstelt.

Lees meer  Snoeien in april