Bomen geven een tuin karakter. Ze zorgen voor een mooi schaduwspel en filteren fel zonlicht. Eigenlijk zou elke tuin op zijn minst één boom moeten hebben.

Doordat de bomen fel zonlicht filteren, hebben andere planten minder te leiden van hitte en komen bloemkleuren beter tot hun recht. Daarnaast fungeren ze ’s zomers gratis en voor niets als airconditioning en parasol en – ook niet onbelangrijk – ze zijn goed voor het klimaat en bieden heel wat dieren onderdak.

kleine-boom-shutterstock
Het formaat
Het is belangrijk om een boom te kiezen die past bij het formaat van je tuin. Kies zeker geen boom die je tuin snel ontgroeit. Een relatief ‘bescheiden’ boom met een hoogte van 10 m kan voor sommige tuinen al veel te groot zijn. Dan is een kleine boom (of flinke heester) die een maximale hoogte bereikt van 3-4 m beter.

Een boom is heerlijk ls groene parasol op zomerse dagen
Richtlijn
Denk eraan dat de hoogte en breedte die ‘in de boeken’ vermeld staat vaak een richtlijn is. Het uiteindelijke formaat is afhankelijk van de grondsoort, licht en andere factoren. Alle bomen en heesters blijven – ook als ze eenmaal volwassen zijn – gewoon doorgroeien. De groei stopt pas als de boom doodgaat. Een jonge boom groeit vooral in de hoogte, en oudere vooral in de breedte. Zo kan een Japanse esdoorn, die eerder ‘heester’ genoemd wordt dan ‘boom’, op hoge leeftijd toch nog vrij omvangrijk worden.

Japanse Esdoorn - kleine boom
Licht
Hoe kleiner de tuin, hoe groter de impact van een boom op de hoeveelheid licht in de tuin. Als je een kleine tuin hebt, kies je daarom het best een bladverliezende boom, dan heb je in de winter in ieder geval nog wat licht in huis. Ook bomen met een open kroon, zoals een Gleditisia  triacanthos (valse Christusdoorn) of Acer davidii (slangenbast-esdoorn) laten nog voldoende licht door om ook onder de boom wat te planten. Een boom met een compacte, dichte kroon, zoals Morus alba ’Macrophylla’ (grootbladige moerbei) of Catalpa bignonioides ’Nana’ (bolcatalpa) laat weinig licht door: werkt wel goed als ‘parasol’ in de zomer.

Lees meer  Recyclebare planten

plataan - kleine boom

Jaarrond mooi
Hoe kleiner je tuin, des te kieskeuriger je moet zijn. Je wilt natuurlijk het liefst een boom die het hele jaar de moeite waard is. Een boom die niet alleen prachtig bloeit, maar ook mooie vruchten geeft, een schitterende herfstkleur heeft en bij voorkeur ook nog een mooie bast, zodat hij zelfs in de winter nog de show steelt. Gelukkig zijn er genoeg, klik hier voor 7 mooie kleine bomen.

kleine bomen