Wil je je fruitbomen beschermen tegen de rupsen van de kleine wintervlinder, bevestig dan een lijmband rondom de stam van de boom. Zo voorkom je dat de vrouwtjesvlinders langs de stam omhoog kruipen en hun eitjes in de eindknoppen van de takken afzetten.

Vlinders zijn meestal welkom, maar hun rupsen kunnen soms lastig zijn… De rupsen van de kleine wintervlinder kunnen bijvoorbeeld flink schade aanrichten aan appel- en perenbomen, en soms ook aan pruim en kers. De vrouwtjesvlinders klimmen rond de eerste nachtvorst langs de fruitstammetjes omhoog en zetten hun eitjes af op de eindknoppen van de takken. Als die knoppen in het voorjaar ontluiken komen ook de rupsjes uit. Die doen zich dan tegoed aan het jonge blad en soms ook aan de bloesemknoppen.

Om schade te voorkomen kun je in november een lijmband om de stam van fruitbomen aanbrengen. Bevestig die bij een boom op hoogstam of halfstam op 1 à 1,5 mhoogte. Bij een laagstamboom of bij leifruit plaats je de band net onder de eerste vertakking. Let er op dat de plakkant van de lijmband aan de buitenkant zit. Bind hem met touwtjes goed vast zodat hij tegen de stam aansluit, anders kruipen de vlinders er alsnog onderdoor.

Lees meer  Bessen, bramen en frambozen: gemakkelijk zelf te kweken