Buxus snoeien doe je minimaal twee keer per jaar. Of je nu voor hagen en blokken, weelderige wolken of fantasievolle figuren gaat, buxus is er letterlijk geknipt voor! 

Wanneer een buxus snoeien?

Om een buxus mooi te houden, moet je hem minimaal twee keer per jaar snoeien:

  • 1e snoei: mei
  • 2e snoei: half augustus – begin september

Kies je voor een echte vormsnoei zoals bollen, spiralen of dierfiguren, dan knip je hem het liefst tussendoor nogmaals bij om de contouren scherp te houden.

Regelmatig snoeien buxus maakt plant steviger

Door regelmatig je buxus te snoeien, vertakt de plant beter en wordt hij steviger. Hierdoor zal hij ’s winters niet uit elkaar vallen onder een vrachtje sneeuw.

buxus snoeien

Kies de juiste heggenschaar

Voor buxus snoeien wordt vaak een kleiner model heggenschaar gebruikt, met rechte bladen zodat je precies ziet waar je knipt. Die kun je ook voor haagjes gebruiken, maar als je veel meters moet snoeien, ben je het snelst af met een elektrische heggenschaar.

Ontsmet na het snoeien de bladen van je heggenschaar en spuit ze in met wat teflonspray of smeer ze in met wat olie.

Tip: leg een laken onder je buxus

De takjes van deze plant zijn klein en dun, alles opvegen zou dus een hele klus worden. Leg voordat je gaat snoeien een laken onder je buxus zodat die het snoeisel opvangt. Dat maakt het opruimen een stuk makkelijker!

Voorkom zonnebrand

Snoei buxus altijd tijdens een periode met bewolkt weer om zonnebrand te voorkomen. Spuit de planten vooraf nat, dat knipt het gemakkelijkst en voorkomt uitdrogen. Als de zon in de dagen na het snoeien toch fel schijnt, dek je plant of haag dan af met een vliesdoek of sproei hem geregeld zodat het blad niet bruin wordt.

Lees meer  Prachtige hulst met bessen

Creatieve bui? 

Voor de creatievelingen onder ons, olifanten van buxus:
buxus snoeien

Buxusmot voorkomen en bestrijden

Helaas kan je buxus ook last krijgen van buxusmot, zeker wanneer het voorjaar relatief warm is. Ondanks dat dit insect lastig te voorkomen is, zijn er wel wat eenvoudige trucjes om buxusmot te bestrijden.