De buxusmot bestrijden is sinds een aantal jaar broodnodig als je je buxussen tenminste wilt redden van de veelvraten. In dit artikel lees je hoe je de buxusmot kunt bestrijden (met een buxusmotval), hoe het spinsel én de vlinder van de buxusmot eruit ziet, maar ook hoe je buxusmot kunt voorkomen.

Wanneer de buxusmot bestrijden?

Welke methode je ook wilt inzetten om de buxusmot te bestrijden, pak de plaag aan op het moment dat er rupsen in de planten zitten. Dit is in april en mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplek komen en zich volvreten om zich vervolgens te verpoppen tot mooie vlinders. Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze heel wat buxussen kaal. Een tweede golf rupsen kun je in de zomermaanden vanaf juli verwachten, als een nieuwe generatie hongerige jonge rupsen uit hun eitjes komen.

Buxusmotval: een effectieve methode

Een buxusmotval is een relatief milieuvriendelijke en effectieve methode om de buxusmot te bestrijden. Een buxusmotval werkt op basis van feromonen, ofwel stofjes die de mannelijke buxusmotten aantrekken en wegvangen.

Sproeien tegen de buxusmot

Er bestaan verschillende effectieve middelen die je kunt sproeien tegen de buxusmot, maar let wel op dat veel van deze middelen schadelijk zijn voor het milieu. Ook is het zo dat ieder middel heel consequent om de twee weken opnieuw aangebracht moet worden.

Buxusmot bestrijden: rupsen met de hand verwijderen

Vlinder van de buxusmot

Heb je wel eens een vlinder van de buxusmot mogen aanschouwen? Het is eigenlijk geen vlinder maar een mot, ofwel: een nachtvlinder. Je ziet ze met name ’s nachts vliegen maar het is ook heel goed mogelijk dat je er overdag eentje spot. Zonde eigenlijk hè, om die prachtige buxusmot te bestrijden?

Lees meer  Rozenbladwesp

buxusmot bestrijden: de vlinder van de buxusmot

Buxusmot verwijderen met de hand

Je kunt rupsen van de buxusmot ook met de hand verwijderen om ze te bestrijden. Controleer je buxus dan wel elke week op rupsen. Is je buxus al deels kaalgevreten? Verwijder aangetaste takken zo snel mogelijk en voer ze direct af naar de groenstort. Gooi ze niet in de groenbak want daar kruipen de rupsen zo weer uit.

Spinsel van de buxusmot verwijderen

Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem ook dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen.

Buxusmot bestrijden: rups en spinsel van de buxusmot

De buxusmot kan tegen vorst!

Blijf ook na de zomer de buxusmot voorkomen door je planten geregeld te controleren. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Controleer je buxussen dus regelmatig!

Buxusmot bestrijden: vlinder van de buxusmot

Buxusmot voorkomen: maak een vogelvriendelijke tuin

Vogels zijn de natuurlijke vijanden van de rups dus door vogels naar je tuin te lokken kun je de buxusmot voorkomen. Eén koolmeesje eet al snel zeshonderd rupsen per dag. Maak je tuin aantrekkelijk door een vogelvriendelijke tuin te creëren met een diversiteit aan bomen, heesters, veel bloemen en verschillende ‘rommelhoekjes’. 

Dode buxussen? Gooi ze bij het restafval

Zwaar aangetaste planten zijn helaas niet meer te redden. Haal ze uit de grond, doe ze in een afgesloten plastic zak en breng ze direct naar de gemeentelijke groenstort.

Lees ook: Alternatieven voor buxus

Lees meer  Meeldauw bestrijden, hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Buxusmot bestrijden: grootmoeders tips

We kregen veel tips van lezers voor het bestrijden van de buxusmot. Bijvoorbeeld:

 • Buxusmot bestrijden met thee
  Tip van Corrie Wigmans: Thee zetten van oude theezakjes (theezakjes wel even opknippen). Laten afkoelen. Vervolgens water koken en een volle waterkoker in de emmer doen bij de thee. Opnieuw laten afkoelen en daarna de emmer aanvullen met water tot 10 liter. Dagje laten staan en bij planten de gieten. Corrie zegt: ,,Wij dachten vorig jaar onze buxus moet eruit, maar het werkt echt; de buxus staat er nu frisgroen bij!” Zie foto:
  buxus bestrijden met thee
 • Buxusmot bestrijden met de hand
  Een tip die we natuurlijk al kenden,  maar we wisten nog niet dat het een leuke bezigheid was voor kinderen. Roza, de dochter van onze marketeer Chiara vindt het leuk om de rupsen te vangen. Na een middag was dit haar opbrengst (zie foto hieronder). Roza’s tip: ga met een stok of tak door de buxus en de rupsen laten snel los!buxusmot bestrijden: buxusrupsen vangen
 • Buxusmot bestrijden met bruine of groene zeep
  Gerda Lycops reageert op Facebook dat ze de buxusmot bestrijdt met bruine zeep: ‘Bruine zeep (geen handzeep) oplossen in water en sproeien.’ In Nederland is bruine zeep beter bekend als groene zeep.

Lees ook: Help, buxusschimmel!