De camelia (officieel Camellia) is een vroege bloeier met een tropische uitstraling! Camelia geniet van de halfschaduw en geeft prachtige, roosachtige bloemen. We geven je hieronder een overzicht van wat je moet weten over camelia.
Standplaats in je tuin
Camelia’s zijn groenblijvende struiken met donkergroene bladeren. De bloemen hebben prachtige kleuren; ze zijn er onder meer in wit, paars en rood. Veel soorten bloeien van februari tot mei. Camelia staat graag in lichtzure grond, het liefst humusrijk. Zet hem op een plek met halfschaduw. Anders warmen de knoppen te snel op en na een nachtvorst kunnen ze dan afvallen.
Camelia water geven
Wanneer het zomers droog is, moet je hem goed water geven. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, geef daarna water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Geef je plant in de herfst één keer per week water en in de winter één keer per maand. Voer het in de lente weer langzaam op.
De juiste grond
In grond met te veel voedingsstoffen maakt een camelia veel groei en weinig bloei. Stikstof zorgt voor de groei en daarom is mest met een verhouding 10-30-20 (N-P-K) het beste vanwege het relatief lage stikstofgehalte (N). Wordt het blad wat geel? Geef dan wat kieseriet; dit bevat veel magnesium wat zorgt voor een diepgroene bladkleur.
Waar nog meer te plaatsen
De cameliasoorten die niet helemaal winterhard zijn, doen het ook goed in een pot. Verhuis deze bij vorst naar binnen. Verplaats ze naar een koele en lichte plaats, dit kan bijvoorbeeld de schuur zijn. Verpotten hoeft niet, ververs liever eens per jaar de bovengrond met humus.
Wanneer snoeien
De camelia groeit behoorlijk langzaam. In totaal groeit hij zo’n 15-20 centimeter per jaar. Snoei is vooral nodig bij jonge camelia’s. Waarom? Omdat de struik dan beter vertakt dus een rijkere bloei geeft. Snoei na de bloei alleen wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust. De heester houdt niet van koude wind en kan beschadigd raken bij vorst; dek de plant in dat geval af met ademend materiaal.
Ongedierte
Het enige ongedierte dat bij camelia veel voorkomt is schildluis. Dit is te merken als de plant zwart wordt; dan zit er schildluis aan de onderkant van de bladeren.
Lees hier ook fabels over camelia
Bloemknoppen mooi in de bloei vallen af…’
hoe behandel ik de camelia met bladluis
kan een camelia 2x bloeien nu in augustus of iets later,want ik denk dat er bloemknopen aan staan?
Een camelia bloeit slechts één keer per jaar maar de knoppen die je nu ziet zijn inderdaad de bloemknoppen. Deze ontwikkelen zich al vanaf de zomer om het jaar daarna al de te kunnen bloeien.
We hebben een 12 jaar oude camelia en we gaan volgend jaar verhuizen. Kunnen we de camelia uit de tuin halen en in pot zetten (in de winter) om m na een half jaar in de nieuwe tuin te zetten?
Of kunnen we m ook in de zomer verhuizen?
In de zomer kun je geen planten verplanten dus het is een goed idee om je camelia eerder al in een pot te zetten. Als voorbereiding kun je de plant nu al rond steken. Met een scherpe spade steek je dan de wortels op 30-40 cm rondom de plant door, zodat hij deze zomer al een compacte kluit kan vormen. Zorg wel dat je camellia de komende tijd voldoende water krijgt, vooral nu het zo droog is. Zorg voor een ruime pot die goed afwatert. En let er op dat de camellia in de winter niet uitdroogt.
Ben van plan een camelia te kopen en hem op een plaats te zetten waar hij in de zomer driekwart van de dag in de zon staat.. is dit Mogelijk?
Wij hebben al wel 10 jaar een camelia in de tuin staan. De laatste jaren bloeit hij uitbundig, maar nu krijgt hij plotseling bolletjes. Het zijn geen bloemknoppen want die zien er anders uit.
Ra ra wat zijn dit???
Dat zijn zaadbollen , heb die ieder jaar
ik heb dit jaar ook bolletjes aan onze boom hangen, er zijn er nu een paar op de grond gevallen, ze splijten uit zichzelf open, er zit een bruine pit in, ik heb gelezen dat je deze 24 uur moet weken in een potje water en daarna planten in goeie zaaigrond.
Wanneer vormen zich knoppen aan de camelia ? Dit voorjaar heeft hij (voor het eerst gebloeid na jaren ) abnormaal veel bloemen gegeven, maar nu zit er nog geen knopvorming aan.
De aanleg van de bloemknoppen begint bij een camelia al in de zomer. Daarom is het belangrijk dat hij dan voldoende vocht krijgt. Is het ’s zomers erg droog dan is het aan te raden af en toe water te geven.
Mijn rode camelia in de tuin heeft 2 grote ‘soort’ knoppen nu. Doorsnee 3 a 4 cm.
Hij is allang uitgebloeid. Wat is dit?
Dit zijn waarschijnlijk alweer de eerste nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar. De aanleg van nieuwe bloemknoppen begint namelijk al in de zomer.
In de nazomer een camelia gekocht met knoppen…hele winter gewoon buiten..NU..de knoppen gaan niet open…Wat moet ik doen?
Heeft je camelia voldoende water gehad? In de nazomer/herfst worden de bloemknoppen al aangemaakt, staat de plant te droog dan gaat dit ten koste van de bloei in het voorjaar daarna.
Ik heb een camelia in het nazomer gekocht met knoppen er in..hele winter buiten gestaan.nu gaan de bloemknoppen niet open…
Wat moet ik doen..
Zijn de afgevallen knoppen giftig voor huis dieren, onze hond kan het niet laten daar aan te knabbelen .
Camellia is niet giftig, dus dat je hond aan de knoppen knabbelt kan – in ieder geval voor de hond – geen kwaad.
De eerste bloemen had ik al rond Sinterklaas.