De camelia (officieel Camellia) is een vroege bloeier met een tropische uitstraling! De camelia geniet van de halfschaduw en geeft prachtige, roosachtige bloemen. We geven je hieronder een overzicht van wat je moet weten over camelia. 

Standplaats camelia in je tuin

Camelia’s zijn groenblijvende struiken met donkergroene bladeren. De bloemen hebben prachtige kleuren; ze zijn er onder meer in wit, paars en rood. Veel soorten bloeien van februari tot mei. Camelia staat graag in lichtzure grond, het liefst humusrijk. Zet hem op een plek met halfschaduw. Anders warmen de knoppen te snel op en na een nachtvorst kunnen ze dan afvallen.

Camelia water geven

Wanneer het zomers droog is, moet je hem goed water geven. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, geef daarna water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Geef je plant in de herfst één keer per week water en in de winter één keer per maand. Voer het in de lente weer langzaam op.
camelia, Camellia, tuin, onderhoud, tuinseizoen

De juiste grond

In grond met te veel voedingsstoffen maakt een camelia veel groei en weinig bloei. Stikstof zorgt voor de groei en daarom is mest met een verhouding 10-30-20 (N-P-K) het beste vanwege het relatief lage stikstofgehalte (N). Wordt het blad wat geel? Geef dan wat kieseriet; dit bevat veel magnesium wat zorgt voor een diepgroene bladkleur.

Waar nog meer te plaatsen

De cameliasoorten die niet helemaal winterhard zijn, doen het ook goed in een pot. Verhuis deze bij vorst naar binnen. Verplaats ze naar een koele en lichte plaats, dit kan bijvoorbeeld de schuur zijn. Verpotten hoeft niet, ververs liever eens per jaar de bovengrond met humus. Camelia, Camellia, tuin, verzorgen, tuinseizoen

Lees meer  Klimplanten in juli

Wanneer snoeien

De camelia groeit behoorlijk langzaam. In totaal groeit hij zo’n 15-20 centimeter per jaar. Snoei is vooral nodig bij jonge camelia’s. Waarom? Omdat de struik dan beter vertakt dus een rijkere bloei geeft. Snoei na de bloei alleen wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust. De heester houdt niet van koude wind en kan beschadigd raken bij vorst; dek de plant in dat geval af met ademend materiaal.

Ongedierte

Het enige ongedierte dat bij camelia veel voorkomt is schildluis. Dit is te merken als de plant zwart wordt; dan zit er schildluis aan de onderkant van de bladeren. Lees hier ook fabels over camelia en nog meer weetjes over de camelia.