Clematissen zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Planten kan in het voorjaar en najaar. Clematis snoeien is niet moeilijk als je de basisregels in acht neemt.

Clematis heeft wel wat wensen; zo staat clematis graag met het hoofd in de zon en de voeten in de schaduw, en vraagt clematis een goed gedraineerde grond met volop organisch materiaal. Geef clematis daarom goede voeding en mulch ieder voorjaar. Wil je zelf meer exemplaren kweken, dan is afleggen de beste manier.

Clematis snoeien
Wat het snoeien betreft is er een handige stelregel: hoe eerder een clematis bloeit, hoe minder snoei hij nodig heeft:

Wintergroene clematissen, typen voor de rotstuin en Clematis alpina, macropetala en montana hoef je niet te snoeien. Het is wel verstandig om direct na de bloei de dode en zwakke takken te verwijderen.  Wordt de clematis te groot, dan mag je hem na de bloei uitdunnen. De plant vormt nieuwe scheuten die het jaar daarop zullen bloeien.

-De vroegbloeiende, grootbloemige clematissen (bloei rond mei-juni) vragen een lichte snoei in het voorjaar, zo rond februari.

-Laatbloeiende, grootbloemige clematissen, vasteplantclematissen, C. viticella, C. texensis en laatbloeiende soorten snoei je in het voorjaar terug tot op de eerste sterke knop vanaf de grond. De clematis loopt uit met sterke stengels die de komende zomer nog zullen bloeien.

Clematis snoeien

Clematis ‘Nelly Moser’ hoef je nauwelijks te snoeien.

Lees meer  Borderonderhoud in juni