Wil je zelf cosmea zaaien? Dat kan! Met één zakje cosmeazaadjes kom je al een heel eind, maar als je eenmaal verliefd geworden bent op deze bloemen zul je ze met iedereen willen delen. Zaai ze binnen (of in de kas) voor en zet ze pas buiten als de kans op nachtvorst (na de IJsheiligen) is verdwenen.

cosmea zaaien

1. Cosmea zaaien

Zaai dun uit in potjes met zaaigrond. Dat kan van april tot en met juni. Verdeel de zaadjes over de oppervlakte van de grond en bedek ze met vermiculiet. Ze hebben licht nodig om te ontkiemen, dus begraaf ze niet.

cosmea zaaien

2. Water geven

Geef voorzichtig water (dat moet ietwat lauw zijn) met een gieter met fijne broes. De zaadjes zullen in een paar dagen ontkiemen.

cosmea zaaien

3. Verspenen

Als ze groot genoeg zijn om veilig beet te pakken, zet ze dan in individuele potten met potgrond. Kweek ze verder op in een vorstvrije omgeving.

cosmea zaaien

4. Uitplanten

Zet cosmea buiten als de kans op nachtvorst is verdwenen. Dit is meestal zo vanaf half mei. Laat ze eerst even aan de buitentemperatuur wennen en breng ze ‘s avonds naar binnen. Zijn de planten eenmaal afgehard, dan kun je ze in de border uitplanten of in potten en bakken zetten. Genieten maar!

cosmea in de zon

Wil je meer weten over deze prachtige bloemen? Lees dan ook: Cosmea in de tuin

Lees meer  Maak kennis met Kalanchoë