Daglelies (Hemerocallis) zijn prachtige en lang levende borderplanten. En al bloeit elke bloem slechts één dag, toch duurt de bloei zeker enkele weken omdat er telkens nieuwe knoppen opengaan.

Daglelies (Hemerocallis) zijn bijzonder waardevolle borderplanten. Ze hebben grasachtig, afgeplat blad dat in de border goed contrasteert. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de lelieachtige bloemen, die vaak een opvallende keelvlek hebben. Sierlijk zweven ze boven het blad. En al bloeit elke bloem slechts één dag, toch duurt de bloeiperiode van de plant zeker enkele weken omdat de vertakte bloemstengels wel 15 tot 50 knoppen kunnen dragen. Voor een rijke bloei moeten daglelies vooral voldoende water krijgen tijdens de fase dat de knoppen worden aangelegd; als het in die periode droog weer is, dan is extra gieten zinvol.

Daglelies zijn meestal heel gezond, al is er de laatste jaren een galmugje in opkomst. Dat legt zijn eitjes in de bloemknoppen, waardoor die opzwellen en misvormd raken. Ondertussen eten de larven de bloemknop van binnenuit op en verpoppen zich, om daarna uit te vliegen.
Dit galmugje tast vooral de vroegbloeiende cultivars aan. Je herkent aangetaste bloemknoppen aan hun bolle, opgeblazen vorm. Voorkom dat de galmug zich verspreidt: pluk misvormde knoppen af, plet ze onder je schoenen (zodat de mugjes niet meer kunnen uitkomen) en gooi ze in de vuilnisbak.

 

Lees meer  Betoverende wintertuin