Wil jij deze zomer schitterende dahlia’s in je tuin? Ga dan eind maart/begin april aan de slag met het voortrekken van de knollen. Hoe en wanneer? Groenredacteur Annemarie legt het allemaal uit in haar nieuwste tuinvlog. 

Dahlia’s zijn zomerknollen, dus hun scheuten zijn vorstgevoelig. Toch kun je ze al rond eind april in je tuin uitplanten, omdat het even duurt voordat die scheuten boven de grond verschijnen. Maar het beste resultaat krijg je als je dahlia’s binnen voortrekt/oppot. Dan zijn ze al lekker aan de groei als je ze na half mei buiten uitplant. Binnen zijn ze ook veel beter beschermd tegen slakken, die dol zijn op de jongste scheutjes.

Tip: als je ze begin maart oppot en op een warme, lichte plek zet, kun je eind van de maand al stekken oogsten.

Voorgetrokken dahlia’s uitplanten
Voorgetrokken of opgepotte dahlia’s kun je na de IJsheiligen (half mei) in de tuin planten. Dahlia’s bloeien vanaf gemiddeld half/eind augustus tot aan de eerste nachtvorst. Je hebt er dus maandenlang plezier van!

Dahliaknollen rooien
Na de eerste nachtvorst haal je ze uit de tuin en bewaar je ze in een kistje met krantensnippers, stro of zaagsel op een vorstvrije plek (bijvoorbeeld op zolder of in een schuur).

Dahlia's stekken

Waar houden dahlia’s van?
Dahlia’s houden van veel licht en mogen in je tuin best de hele dag in de zon staan. Vergeet ze niet regelmatig water te geven tijdens een droge periode. Meer tips voor het verzorgen van dahlia’s vind je hier.

Bekijk ook Annemarie’s eerste tuinvlog over het snoeien van hortensia’s!

Lees meer  Bloembollen in pot planten - Tuinvlog

abonneer-youtube-kanaal

Wil je een abonnement op Tuinseizoen? Nu met gratis snoeiboek! Klik hier voor een abonnement.