Dahlia’s voortrekken of oppotten in het voorjaar zorgt voor schitterende bloemen!

Dahlia’s zijn zomerbollen, dus hun scheuten zijn vorstgevoelig. Toch kun je ze al rond eind april in je tuin uitplanten, omdat het even duurt voordat die scheuten boven de grond verschijnen. Maar het beste resultaat krijg je als je dahlia’s binnen voortrekt/oppot. Dan zijn ze al lekker aan de groei als je ze na half mei buiten uitplant. Binnen zijn ze ook veel beter beschermd tegen slakken, die juist dol zijn op de jongste scheutjes.
dahlia's-voortrekken
Stap voor stap dahlia’s voortrekken/ oppotten
1
Neem een ruime pot (liefst niet van terracotta, omdat hierin de potgrond snel uitdroogt) die goed afwatert. Maak zo nodig (extra) gaten onderin de pot en breng een laag hydrokorrels aan voor een goede waterhuishouding. Vul de pot verder met goede, luchtige potgrond tot zo’n 10 cm onder de rand.
2 Leg – afhankelijk van de grootte van de pot – een of meer dahliaknollen op de potgrond. Zorg dat de wortelknollen enigzins gespreid in de aarde komen.
3 Druk de potgrond stevig aan, geef water (maar niet te veel) en  zet de pot op een lichte, vorstvrije plek in een kasje, koude bak of buiten (het best bij een temperatuur van 15 tot 20 graden op een lichte plek).
4. Rond half mei kun je ze afharden, waarbij je ze langzaam laat wennen aan de buitentemperatuur.

Maak nu ook alvast werk van je lelies!

Lees meer  Verbena stekken