Maart is nog te vroeg om dahlia’s in de tuin te planten, maar dat betekent niet dat de dahliaknollen nog in winterrust moeten blijven. Als je ze begin maart oppot of voortrekt en op een warme, lichte plek zet, kun je eind van de maand namelijk al stekken oogsten. En dat betekent gratis extra dahlia’s!

Dahlia’s stekken is heel eenvoudig. De stekken wortelen vrijwel altijd en zullen hetzelfde seizoen al uitbundig bloeien.

lenteklussen-dahlias
1. Dahlia’s sorteren
Kijk de dahliaknollen na. Ingedroogde, oude knoldelen snijd je eerst weg met behulp van een schoon en scherp mes. De hele grote knollen kun je splitsen voor je ze oppot, dan heb je nog meer gratis knollen; trek de knol uit elkaar of zaag hem met een scherp broodmes door. Zorg er altijd voor, dat er aan elke nieuwe knol een stukje van de kraag blijft zitten. De kraag (ook wel hals) is het verdikte deel op de grens tussen de steel en knol. Hier worden straks de nieuwe uitlopers gevormd.

Dahlia's stekken
2. Oppotten
Pot de dahlia’s op in goede potgrond. Gebruik relatief diepe potten, waar de knollen makkelijk in passen en strooi een laag van 5-10 cm grond als basis. Zet hier de knol in en strooi er aarde omheen totdat de bovenkant van de knollen (de hals) nét onder het oppervlak verdwijnt. Schud de knol een beetje heen en weer, zodat er ook aarde tussen de knol komt. Vul eventueel aan met aarde, geef wat water en zet de opgepotte knollen op een lichte, warme plek (15-20 °C). Houd ze vochtig.

Lees meer  Grasmaaien meest favoriete tuinklusje

dahlia's-voortrekken
3. Net boven de kraag
Na een week of drie hebben de knollen uitlopers gevormd. Als de uitlopers minimaal twee bladparen hebben, kun je ze gebruiken als stekmateriaal. Gebruik een scherp en schoon mes om de stekken tot vlak boven de kraag te verwijderen. Je kunt ze er ook voorzichtig met de hand afscheuren. Het is het beste als er een klein stukje van de kraag meekomt. Dit wortelt straks heel gemakkelijk.

Dahlia's stekken
4. Dahlia’s stekken en uitplanten
Je kunt de stekken eerst in stekpoeder dopen, maar dit hoeft niet. Steek elke stek tot net onder het eerste bladpaar in potten van 10 cm die zijn gevuld met niet te rijke grond (bijvoorbeeld zaai- en stekgrond). Houd de aarde vochtig, maar niet nat. Om verdamping te voorkomen, kun je de stekken in een zaaikasje plaatsen of afdekken met doorzichtige plastic zakjes. In eerste instantie kunnen ze wat slap gaan hangen, maar als ze na een week of drie geworteld zijn, is dat voorbij. Uitplanten kan vanaf half mei.

Bekijk hier meer leuke lenteklussen!