Ontmoet één van de gepassioneerde tuiniers van volkstuinvereniging De Honderd Morgen in Den Bosch, Charlie Muhs. Hij tuiniert pas één seizoen bij Honderd Morgen. 

Wat staan je dahlia’s er nog mooi bij!

“Ja, ze staan er echt fantastisch bij. Weet je waarom? Aan het begin van het seizoen had ik alle knollen geplant, maar er was echt een slakkenplaag. Toen dacht ik: ‘hé, ik ga eens proberen wat er gebeurt als ik alle knollen uit de grond haal en ze gezamenlijk in een pot zet.’ En het resultaat is super!”

Sinds wanneer heb je deze volkstuin?

“Ik heb de sleutel vorig jaar in november ontvangen. Maar ja, dan krijg je de winterperiode, noem maar op… Pas eind april ben ik echt aan de slag gegaan. En daar was ik heel intens mee bezig in mijn vrije dagen, om planten te zoeken bij het tuincentrum. Ook al was het misschien wat laat om in het kasje – dat er al stond – wat zaadjes op te kweken.”

Tuinier je al lang?

“Nee, mijn overleden partner was een tuinman in hart en nieren. We werkten altijd samen in de tuin, maar ik liet de technische kant van tuinieren aan hem over. En toen dacht ik: ‘nu is de kans gekomen om weer een tuin voor mezelf te hebben. Dan begin ik opnieuw en alleen, we zien wel wat er gebeurt.’”

Spannend! Wat heb je voor plannen met deze tuin?

“Nou, ik wil blijven experimenteren. Ik wil me verdiepen in allerlei soorten planten; in evergreens of planten die het hele jaar bloeien en seizoensgebonden planten. Ik ben opgegroeid in Kaapstad – mijn broer woont daar nog – en het huis van mijn moeder stond een kwartiertje fietsen van Kirstenbosch, de botanische tuin. Daar gingen we als familie altijd naartoe voor picknicks, het is voor mij een soort bedevaarsplaats geworden. Ieder jaar ga ik er heen als ik de kans heb. Toen ik deze volkstuin kreeg was de vraag: ‘hoe moet ik nu beginnen?’. Toen dacht ik ‘denk maar aan Kirstenbosch!’ Dat is nu mijn bron van inspiratie.”

Lees meer  Kleurrijke winter

Ik zie inderdaad exotische planten, zoals Canna, Zantedeschia, donkerbladig lampenpoetsergras, Pelargonium en begonia’s …

“Ik weet absoluut de namen niet…” (lacht) “Ik ben echt afgegaan op kleur, vorm, structuur en textuur van de plant, die moet me aanspreken. Bij Kirstenbosch, en dat zal je bij alle botanische tuinen hebben natuurlijk, is het een beeldhouwwerk van de natuur waar je in rondloopt.”

Hoe ziet je tuin er over vijf jaar uit?

“Mijn droombeeld is dat het dan echt iets heel exotisch is. Een klein paradijsje waar niet alleen ik, maar ook andere mensen van kunnen genieten.”