Waarom zou je, als je zelf maar een klein stadstuintje hebt, niet samen met de buren een gemeenschappelijke tuin inrichten? Adam Frost ontwierp zo’n gezamenlijke diervriendelijke en kleurrijke stadstuin. In de tuin vinden we eigentijdse materialen en borders vol vrolijke bloemen, geïnspireerd op de Duitse kunst- en architectuurstroming Bauhaus. Wij zagen deze tuin op de Chelsea Flower Show.

Een diervriendelijke en kleurrijke stadstuin

Het ontwerp springt in het oog door de sterke architecturale vormen met rechte lijnen en grote taxusbollen. In de tuin zijn moderne materialen zoals beton en cortenstaal gecombineerd met de zachtere vormen van de beplanting. Frost: “Dit is iets wat iedereen in zijn tuin kan doen en wat zich leent voor een stedelijke omgeving.”

kleurrijke en diervriendelijke stadstuin

Spiegelvijvers

Betonnen lijnen verdelen de tuin in duidelijk afgebakende gedeeltes; twee lange, smalle spiegelvijvers, een strook gazon en verschillende plantvakken. De vijvers kunnen ’s zomers als pierenbadje verkoeling bieden.

Opvallend zijn de twee watermuren van cortenstaal als eindpunt van de spiegelvijvers, deze vormen een mooi onderbreking van de haag die de tuin begrenst.

tuinhuis
Het met cederhout beklede tuinhuis is een echte blikvanger.

Structuur met bomen

De katsurabomen (Cercidiphyllum japonicum) zorgen voor structuur en hoogte, en ’s zomers voor heerlijke schaduw. Daarnaast zijn er in de zonnige tuin vooral veel kleurige vaste planten toegepast, gecombineerd met grassen en varens.

Dierenleven in de tuin 

Bij de plantkeuze is rekening gehouden met het dierenleven. Zo zijn vingerhoedskruid, Verbascum en Cirsium rivulare ’Atropurpureum’ (vederdistel) geweldige bijenplanten. Ook het wildebloemenmengsel op het dak is een oase voor allerlei insecten zoals honingbijen. Omdat dit dak goed bereikbaar is, biedt het bovendien een fraai zicht op de tuin

Lees meer  Inspirerende, eigentijdse tuinen in Tuinontwerp 1-2024

Planten in deze tuin

Vaste planten
Aquilegia vulgaris ’Ruby Port’
Aquilegia vulgaris ’Nivea’
Aruncus ’Horatio’
Asarum europaeum
Astrantia major ’Venice’
Digitalis purpurea ’Pam’s Choice’
Euphorbia palustris
Euphorbia robbiae
Geranium pratense ’Mrs Kendall Clark’
Geranium phaeum ’Samobor’
Geum rivale ’Water Avens’
Hosta ’Devon Green’
Hosta ’Royal Standard’
Myrrhis odorata
Ranunculus acris
Rodgersia pinnata
Soleirolia soleirolii
Tiarella cordifolia

Siergrassen
Briza maxima
Briza media ’Golden Bee’
Deschampsia despitosa
Hakonechloa macra
Luzula nivea
Melica altissima ’Alba’

Varens
Athyrium filix-femina
Blechnum spicant
Dryopteris wallichiana
Gymnocarpium dryopteris

Bekijk meer tuinontwerpen en handige tips!